Szülinapi túra a Hévízi-tónál

Egy kellemes őszi túrán figyelhetjük meg a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Terület élővilágát, a természet csodáit, melyeket az egyedülálló Hévízi-tó és annak környéke rejt. A túrát a terület természetvédelmi őre vezeti.

A Hévízi-forrástó vize, mintegy 20-22 ezer éve tört fel mai helyén, a Balaton kialakulásával egy időben. Az előtörő meleg víz először a Balatonba ömlött. Klímaváltozások hatására a Balaton vízszintje lesüllyedt. Az egykori tómederben az ott élő buja növényzet elhalt részeiből tőzegláp keletkezett. A Hévízi-völgy lápos, tőzeges, sík felszíne a tótól keletre kb. 1-1,5 km szélességben, a völgy keleti oldalán levő Dobogóig és a völgyet keletről határoló cserszegtomaji dombvonulatig terjed. Dél felé a tőzeges terület a Zala medréig húzódik, északon a Gyöngyösi csárda fölé nyúlik.

A tó és az azt övező véderdők egymásra hatásának következtében sajátos, helyi mikroklíma alakult ki. A vizes területek hatására a helyi klíma kiegyenlítettebb, az erdők felfogják a szeleket, a tó és környezete gyakorta párába burkolózik.

A Hévízi-tó, mely egy természetes termálkarszt-forrás felett kialakult közel 250 m átmérőjű forrástó, világviszonylatban is egyedülálló védendő természeti érték, és egyben népszerű, turisztikai célpont. A feltörő karsztvíz hőmérsékletének, vízminőségi összetételének köszönhetően a tó vizét régóta használják gyógyászati célokra is.

A tó vízét a forrásbarlang forrásai folyamatosan táplálják, a tó teljes vízkészlete 3,5 naponta megújul. Ha a Hévízi-tó felszínét megfigyeljük, megállapíthatjuk, hogy a tó nincs nyugalomban. Egyrészt: a tavat tápláló forrás a tó vizét állandóan mozgásban tartja, a mélyből feltörő víz lassú körforgással gyűrűzik a partok felé. Másrészt: a víz és a levegő közötti hőmérséklet különbség következtében a víz a felszínen kissé lehűl és így nagyobb fajsúlyánál fogva ismét lefelé áramlik. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog.

A tó élővilága a víz hőmérsékletének és vegyi összetételének köszönhetően egyedi. Magyarország növény-, és állatvilágnak néhány faja csak itt található meg.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Terület létrejöttének 25 évfordulója alkalmából egy térítésmentes túrán, természetvédelmi őr vezetésével mutatja be az érdeklődőknek az egyedülálló gyógytavat és annak környezetét.

A kb 2 órás időtartamú és 3 km távolságot lefedő túra a hévízi Festetics Fürdőház elől indul 14 órakor.

Távcsövet érdemes magunkkal vinni, és ne felejtsünk az időjáráshoz és a túrázáshoz megfelelően öltözni.

Summary
Szülinapi túra a Hévízi-tónál
Article Name
Szülinapi túra a Hévízi-tónál
Description
Hévízi-tó – 25 éves a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület, amelynek bő 60 hektárnyi területén fekszik a világ legnagyobb tőzegfenekű, melegvizű gyógytava, a Hévízi-tó.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!