Hévíz: a szerelmesek és a Valentin-napi csókok városa

A település több mint félszáz helyszínén feldíszített padok várják február közepén az összebújó párokat, akik fotón örökítik meg az édes, szerelmes csókjukat.

Bálint-nap, Valentin-nap, szerelmesek napja – bárhogy is nevezzük, a hideg télben melegséggel tölti el az ember szívét február 14-e.

A Valentin-nap kialakulásának legelterjedtebb legendája szerint a 3. században élt Bálint püspök keresztény szokások szerint összeadta a szerelmes párokat a dél-umbriai Terni városában, köztük katonákat is, holott ez a császári törvények szerint tilos volt. II. Claudius császár keresztény hite miatt bebörtönöztette, ahol Bálint visszaadta a börtönőr vak lányának látását. Mielőtt február 14-én kivégezték volna búcsúüzenetet küldött a lánynak, „a te Bálintod” aláírással. Ennek a legendának nyomán vált a 14. században a jegyesek és fiatal házasok, majd később általánosan a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjévé.

Hazánkban az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt Valentin-napként vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.

A szerelmesek napja alkalmából idén is meghirdetik Hévízen a Valentin-napi programot, és a város vállalkozói egyesülete február 12-14. között, csókolózni hívja a szerelmeseket.

A település több pontján csókpadokat állítanak, ahol a párok megörökíthetik az elcsattanó puszikat, s ha feltöltik az online felületekre, még nyerhetnek is.

Petróczi Edit, a Hévízi Vállalkozó Egyesületének tagja a CsodalatosBalaton.hu oldalnak elmondta: míg tavaly 8 fotóponton készíthették el a szerelmesek a képeiket, idén már több mint 50 vállalkozó jelentkezett a programra, valamint Hévíz városa és a Tófürdő is külön padot állít. Az egyesület célja, hogy egy olyan attrakcióval lepje meg a Hévízen tartózkodókat, amely egyedülálló az országban.

Nemcsak csókpadok, hanem több csókfotel és csókbusz is várja majd a játékos lelkű szerelmeseket, sőt, a szinglikre is gondolnak: őket egy ismerkedő ülőalkalmatosság várja majd a városban, ahol akár a szerelem is rájuk talál. Sosem lehet tudni!

Rövidesen egy online térkép készül a helyszínekről, mely segít a selfie pontok megtalálásában.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!