Hévízi legendák, melyek összekötik a szerelmeseket

Hévíz említésekor elsősorban az egyedülálló gyógytó jut eszünkbe, és természetesen a város rendkívüli természeti és épített örökségei. Azt tudták, hogy a szenvedély mítosza is körbelengi a fürdővárost?

Pethő Klárika legendája

heviz-gyogyfurdo-turizmus-szallas-csodalatosbalaton.hu

Tátika kapitányának, Pethő Gábornak volt egy gyönyörű lánya, Klárika, aki egyszer megbetegedett, aztán pedig nem bírta többé mozgatni a lábait.

A búsuló várúr senkinek se mondta el, hogy miért nem jelenik meg többé a kezére pályázó úrfiak előtt a leányka, egyedül csak legjobb barátjának fiát, a fiatal Rezi Sándort avatta be a titokba. Az ifjú már négy esztendeje szerelmes volt Klárikába, meg is kérte a kezét rögtön Pethő Gábortól, aki a maga részéről igent mondott. Mikor kiderült, hogy Klári is mindig a fiúról álmodozott, majdnem teljes lett a boldogságuk, de a szerelem sem hidalhatta át azt az akadályt, melyet a lány nyomoréksága gördített a házasságuk elé.

Ettől kezdve majdnem mindennapos vendég volt Rezi Sándor Tátika várában, miközben folyamatosan azon töprengett, miként lehetne Klárikát meggyógyítani. Egy lovaglása alkalmával találkozott egy vén cigány asszonnyal, akitől megtudta, hogy van a közelben egy nagy tó, ami minden nyavalyát meggyógyít. Az ifjú a cigány asszony vezetésével felkereste a kénes szagú vizet, mely felett áthatolhatatlan köd terpeszkedett, majd rögtön Tátika várába vágtatott. Másnap reggel elvitték Klárikát a Hévízi-tóhoz, aki négy hét múlva annyira jól lett, hogy a maga lábán ment föl a vár második emeletére. Rövidesen meg is tartották a menyegzőt, és Rezi Sándor magával vitte feleségét Rezi várába. Forrás: Gabányi János: Magyar várak legendái (1991)

Az éneklő kerubok legendája

A kerubok a Biblia szerint olyan különleges lények, melyek Isten dicsőségét védelmezték. A szobrok a pécsi Zsolnay gyárban készültek valamikor a XX. század elején, a Festetics-család megbízásából. Feladatuk, hogy óvják a tóban fürdőzőket.

Sokan nem tudják, de egy szerelmi legenda is kapcsolódik hozzájuk. Ez úgy szól, ha egy vendég szerelmes pillantás nélkül lép ki a fürdőről akkor a kerubok énekelni kezdenek. A kerubok eddig még soha nem szólaltak meg… 🙂

Summary
Hévízi legendák, melyek összekötik a szerelmeseket
Article Name
Hévízi legendák, melyek összekötik a szerelmeseket
Description
A csodatévő Hévízi-tóval kapcsolatban nem csak gyógyulásról szóló legendák terjednek, hanem romantikus, szerelmes, sőt szenvedélyes történetek is.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!