Bor.Zene.Zala újratöltve! Interjú Szabadics Zoltán főszervezővel

Igényes és gazdag programkínálat, kiváló borászatok összefogása és a helyi értékek közvetítése a boron, gasztronómián, a kitelepülő kézműveseken, termelőkön keresztül, talán így lehetne dióhéjban összefoglalni a rendezvényt.

Azok a szerencsések, akik eljutottak a fesztiválra, a zalai borról alkotott elképzeléseiket, gondolataikat is újra megfogalmazhatták, hiszen nagyon jó rálátást kaptak a zalai borkészítés javára, köszönhetően a jelenlévő borászatoknak. A Bussay Pince, Cezar Winery, Dóka Éva Pincészete, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok és László Pince alkotta összefogás megmutatta, hogy közös üzenetet megfogalmazva érdemes a nagyközönséget megszólítani, a látogatókat erre a vidékre invitálni.

– Összefoglalná, hogy mi is ez a közös üzenet, illetve hogyan jellemezhető ma a zalai bor?

– A közös üzenet lényege, hogy vagyunk 😊 mi Zalai borászok, a boraink minőségével és az összefogás erejével. A közös fellépéssel szeretnénk élményt és változatosságot nyújtani a Kis-Balatonhoz, Zalába, valamint a Mura vidékre érkező borkedvelő embereknek. A Zalai Borvidék múltjának és méltán híres borászainak szeretnénk emléket állítani és ezen a biztos alapon igazodni az új kihívásokhoz, olyan tételeket készíteni, amelyekre az ország is felfigyelhet.

A zalai bor már megtalálható az értékesítő helyeken, a legszínvonalasabb éttermekben és a neves borversenyeken egyaránt. A friss, üde, jó savgerincű boraink mellet a hordós tételek egyaránt versengenek a borfogyasztók kegyeiért.


- A Balatoni borrégió egyik borvidékeként – a balatoni főszezon indulásával – adódik a kérdés: mennyire jellemző, hogy a térségbe nyaralni érkezők a Kis-Balaton irányába elindulva felfedezik ezt a tájat és annak borait?

– Egyre jellemzőbb, hiszen az ország bármely pontján megtalálható már a zalai borkinálat és mivel a térség egyre nagyobb vonzerővel jelenik meg a turizmus piacán, egyre nagyobb élményígéretet ad a gasztronómiával kiegészülve.

Az utóbbi években is látszott már, azonban az elmúlt hónapok hatására pedig hatványozottan felértékelődött a szabadban történő aktív időtöltés szerepe, az autós kirándulások, bringatúrák, a természetjárás. A vendégek az utazási döntés meghozatalánál egy régiót választanak, szeretik bejárni annak minden zegzugát, alaposan megismerni az ízeken, illatokon keresztül, tehát a bor és a gasztronómia megismerése szerves része a programnak.
Abban hiszünk, hogy Zala, Muravidék a Kis-Balaton már egyre jelentősebb mértékben válik fontos és döntő tényezővé az úticél megválasztásánál.

– A magyarországi átlagnál hűvösebb klímájú, de napsütésben gazdag térség nemcsak a borai miatt érdemes arra, hogy (újra) felfedezzük. Melyek azok a vonzerők, amelyek miatt ez a vidék kedvelt desztinációvá vált? Számtalan új élményelem nyílt és nyílik a desztinációban.

– Az ország legjelentősebb és legkülönlegesebb látogatóközponjta, a Kis-Balaton Látogatóközpont napokon beül megnyílik a Balaton – felvidéki Nemzeti Park Fenékpusztai területén. Emellett számtalan kerékpárút, túraútvonal segítségével járhatók be a Kis-Balaton egyéb csodái.
A Kis-Balaton házban interaktív kiállítások, mellette az ezeréves apátság romja nyűgözik le az embert. Egyre bővül a Zalakaros és Hévíz nyújtotta fürdő élmény kínálat.
A kulturális kalandra szomjazók a Festetics Kastélyban egész nap elidőzhetnek, újabb és újabb csodával elbűvölve az oda látogatókat.
Az ország egyetlen hullámvasútja és az idei nyár attrakciója, egy 50 m-es szabadesés torony a Zobori Élményparkban, és megannyi játék teszi felejthetetlenné a nyaralást.

– Az idei fesztivál a járvány okozta megváltozott körülményekhez igazodva egy családiasabb, de nem kevésbé hangulatos hegyi pikniket álmodtak meg. A rendezvény neve mellé illesztett Light is erre utal. Milyen programokra számítson, aki augusztus 22-23-án Zalaszabart írja be a GPS-be?

– A hangsúly ezúttal az érzékeken lesz: természetközeliséggel, a piknik megjelenésével és a birtok atmoszférájával, az ízekkel, illatokkal, hangokkal szeretnénk egy olyan pikniket életre hívni, amely együttesen a lélek feltöltődését szolgálja.

Képzeld el, ahogy a legnemesebb borokat kóstolod helyi termelőktől származó finomságok kíséretében, közben magadba szívod a frissen levágott fű és a mezei virágok illatát, a lelkedet pedig hangutazás pezsdíti fel. Minden, amit a zalaszabari öreghegyen magadhoz veszel és látsz, a zalai emberek keze munkáját dícséri.

A Kányaváry Borbirtokon a piknik délután 15:00 órától nyitja meg a kapuit ahol már délután Borsuli workshopokkal kezdünk, a programokat fél óránként indítjuk. Az érdeklődők megismerkedhetnek a borskóstolás alapjaival, különböző borstílusokkal, ízelítőt kapnak a borászati technológiákat illetően, megmutatjuk, hogy kell bort kóstolni, valamint kóstolón keresztül megismerkedhetnek Magyarország és a Zalai Borvidék szőlészeti-borászati jellemzőivel, valamint a borpiac magyarországi helyzetéről is informálódhatnak.

A hangterápiáról a hegyre kitelepült a DJ gondoskodik már kora délutántól, majd akusztikus zenészek, népzenei és kisebb élő koncerteket láthatunk a színpadon. Ezen kívül kézműves piac, és sok zalai finomság várja a látogatókat.

2020. AUGUSZTUS 22-23. 
BOR.ZENE.ZALA – LIGHT 
HEGYI PIKNIK A KÁNYAVÁRY BORBIRTOKON KILÁTÁSSAL A KIS-BALATONRA
Az esemény Facebook oldala:
https://www.facebook.com/events/564917730909069/

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!