Zalai rozé az Országház borai között

Márai úgy tartotta, a bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla.

Ám ha egy hangulatokban gazdag, legendák ihlette jó bor olyan neves szakmai megmérettetésen szerepel sikeresen, ahol nem csupán a borászat és a borvidék nevét öregbíti, hanem egész Magyarország arculatát reprezentálhatja, az igazán hangos elismerés, amire érdemes koccintani.

Megtehetik ezt majd a nemzeti- és nemzetközi diplomáciai élet képviselői az Országházban, de a Kis-Balaton legcsodásabb borteraszán, a zalaszabari Kányaváry Borbirtokon is bárki, aki a lélegzetelállító panorámában gyönyörködve kortyolgatná a Parlament három legjobb rozéja közé beválasztott, Pirkadat névre keresztelt ragyogó nedűt.

Az „Országház Bora” elismerő címet immár 4. éve ítélik oda kilenc kategóriában, tisztelegve a magyar bortermelés évszázados hagyományai előtt. Jó bor nélkül elképzelhetetlen a magyar virtus – bor nélkül szegény a vendégség, és nem hiányozhat az ősi „Bort, búzát, békességet!” szómágiából sem, amellyel minden új évet köszöntünk generációk óta.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

De vajon milyen bort terem a zalai borvidék, amely méltónak találtatott, hogy bekerüljön az Országház reprezentációs borkínálatába?

Szabadics Zoltán, a Kányaváry Borbirtok tulajdonosa, nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy olyan nemzeti bormustrán, ahol idén tizennyolc magyar borvidék 103 borászatának 231 versenyboráról döntött a szakmai zsűri, olyan borral sikerült gazdagítania a nemzeti jelképnek számító neves borok sorát, amely egyébként nem jellemző a zalai borvidékre.

A Hévíz Város Bora címmel is büszkélkedő Kányaváry Borbirtok először indult a versenyen, és az újonnan bevezetett rozé kategóriában bekerült az ország három legjobbja közé. Ez külön előrelépést jelent a fehérborairól ismert zalai borvidéknek is – hangsúlyozta ki Szabadics Zoltán.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A Pirkadat, mint a mesés, Kis-Balaton fölé magasodó borbirtok többi bora is, a környező táj, a föld és a lidércekkel teli Kányavár legendájának szenvedélyes szeretetéből született. A friss és üde rozé színével, hangulatával azt a pillanatot idézi meg, amikor a lápvidék sejtelmes borzongását felváltja a fény.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Úgy mondják, a sört ember készíti, míg a bort Isten – de a bornak titkát és lelkét a borász ismeri. A megérzés, amely a 2019-es évjáratú rozét a Parlamentbe vezette, a Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke által vezetett szakmai zsűri által is megerősítést nyert.

A zalai rozé egy éven át ott lesz az Országház borkínálatában, amely nem csupán a borászat számára komoly elismerés, de ráirányítja a figyelmet a Kis-Balaton mesés turisztikai és gasztronómiai értékeire is, ahol akár Hamvas Béla is elmélkedhetett volna a tájban gyönyörködve egy jó bor mellett, amikor az alábbi sorokat írta:

A víz az őselem. Először a víz borrá változik; a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem.

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!