Hévíz Város Bora idén a Kányaváry Borbirtok Chardonnay-ja lett

A Kányaváry Borbirtok rendkívüli Chardonnay-ja lett idén az a bor, amely elnyerte a rendkívül rangos, Hévíz Város Bora címet.

A rendkívül éles versenyben végül a TOP 5 bor kijelöését követően került ki győztesen a Kányaváry Krónika, a birtok chardonnay-ja, amely mostantól egy évig a híres fürdőváros hivatalos boraként jelenik meg az éttermekben, hotelek kínálatában, a Bor és gasztrokorzón, protokoll eseményeken, valamint szuvenírként is megvásárolható már a Tourinform shopjában.

Az elismerés rendkívül előkelő, hiszen Hévíz Budapest után a leglátogatottabb település Magyarországon, ahol 2019-ben 1 250 000 vendégéjszakát töltöttek el, a világ minden tájáról érkeznek vendégek, valamint itt található a világ a legnagyobb (4,4 Ha területű) természetes gyógyvízű tava, amelynek vize egész évben fürdésre alkalmas.

Kányaváry Borbirtok Magyarország nyugati részén, a Balatontól néhány kilométerre helyezkedik el a Zalai Borvidéken.

Az elmúlt néhány évben újjáéledt térség zászlóshajójaként főként a régióra jellemző fehér borok megalkotásában ér el folyamatosan sikereket. Jellemzően könnyed, citrusokban gazdag borokat készülnek a birtokon:  sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, sárgamuskotály szőlők felhasználásával.

Kisebb mennyiségben kékszőlőket is termesztenek, a Cabernet sauvignon-t és Merlot-t, amelyből piros bogyós gyümölcsökben gazdag rosé készül, vagy több hónapos hordós érlelés követően testes, tanninhangsúlyos vörösbor.

A birtok tulajdonosainak célja a kézműves tradíció megőrzése prémium minőségű borok megalkotásával. A borok készítésénél a hagyományokon alapuló, mégis szárnyaló lendületes jelleget kívánják megvalósítani.

A birtok borai nemzetközi és hazai borfesztiválokon rendszeresen diadalmaskodnak, többször nyerte el az Év Újbora címet a birtok olaszrizlingje, chardonnay-ja és sauvignon blanc-ja, legnagyobb büszkeség pedig, hogy aranyéremmel tért haza a párizsi Vinalies borversenyről is.

A borászat néhány éve van jelen a hazai prémium borpiacon: a kézműves borkülönlegességek kizárólag a birtokon és fine dining éttermek borkóstolóin érhetők el, néhány tétel pedig megtalálható a régió néhány neves szállodájának kínálatában.

TE IS HOZZÁJUTHATSZ A KRÓNIKÁHOZ! 

“A krónikák megőrzik annak a kornak a szellemét, amikor írták őket. Ezzel a kivételes chardonnay-val palackba zártuk a mi történetünket, ha kinyitod, hozzáíródik a tiéd is.”

Óvatos kézi feldolgozást követően 2 hónapot érleltük amforában, majd tartályba visszakerült, ott tároltuk, majd palack érettséget elérve került az üvegekbe. Illatában, zamatában a zöldalma üde frissessége kacsint ránk, mintegy megtestesítve ezt a csodás zalai tájat. Kézzel szüretelt, szemenként válogatott gyümölcs került az erjesztő tartályokba, majd egy csodálatos könnyű fehérbor formájában a poharakba.

JELLEMZŐK:

  • Termőhely: Zalaszabar-Öreghegy
  • Talaj: Agyagbemosódásos barna erdőtalaj
  • Kitettség: Kelet-nyugat
  • Telepítés éve: 2009
  • Tőszám: 3300 tőke/ha
  • Metszés: Guyot művelés
  • Szüretelési időpont: 2019. Szeptember
  • Alkoholtartalom: 12.79 %
  • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-13 ℃
  • Optimális fogyasztási idő: 2020-2021.
  • Tárolási hőmérséklet: 15°C alatt

Ételajánlat: Csirkehúsból készült könnyű ételek, halak, tenger gyümölcsei és különböző sajtok kiváló párosítása.

Programajánló:

Deák Bill Gyula a zalaszabari öreghegyen? Igaz a hír, 2020. augusztus 22-én a magyar blues királyával találkozhatsz a Kányaváry Borbirtokon, 23-án pedig a Tóth Vera Quartet zenél élőben a páratlan hangú énekesnő vezetésével.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!