Újabb gólya érkezett a Balaton környékére

A tavasz beköszöntével egymás után népesednek be az addig üresen álló gólyafészkek.

2020. február 11-én először Kele, a vörsi gólya, majd pár órával később Suri, a Vas megyei Vassurány állandó lakója érkezett meg Magyarországra. Kele Fekete István emlékére kapta nevét, mivel a híres író közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére.

Suri, akit a településről neveztek el, majdnem napra pontosan ugyanakkor érkezett, mint 2019-ben.

A gemenci erdő új lakójáról, a fekete gólyáról a CsodalatosMagyarorszag.hu is beszámolt.  A fokozottan védett faj egyede 2020. március 3-án reggel az ártéri erdőben lévő, bekamerázott fészket foglalta el.

A Kis-Balatonhoz közeli Zalakomár egyik villanyoszlopán levő fészekbe is megérkezett az első gólya március elején a telelésből.

Fehér gólya a zalakomári fészekben 2020. március 3-án. Fotó © Varga György | MTI

A fehér gólya Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában fészkel. Fészkét az esetek döntő többségében emberi településeken építi. Manapság hazánkban főleg villanyoszlopokon költ, ezek elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt. Időnként laza telepei alakulhatnak ki. Évente új párt választanak, az állandó párok fennmaradása is inkább a területhűséggel hozható összefüggésbe.

Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!