Páratlan drónfelvételek a fonyódi Várhegy Kilátóról (Széplátó)

2011-ben idősebb Lőrincz Ferenc Ybl-díjas tervező elképzelése alapján ifjabb Lőrincz Ferenc közreműködésével építtette a város a Várhegy 231 méter magas csúcsára a kilátót.

Fonyódon a várhegyi földvár már a honfoglalás előtt állt. Az 1934-es ásatáskor a Várhegyről rengeteg lelet került elő az őskortól a középkorig. Találtak itt neolitikus tűzhelyeket, vaskori edénytöredékeket, de még római kori épületmaradványokat is, azonban a legnagyobb felfedezés a hegy nevét adó Árpád-kori földvár volt.

Ennek helyére épülhetett később a török időkben meglévő Felsővár, amelyről Bacsák György tudós számos lelettel szolgált az utókornak. Feltárta az egykori várárkot, és a várfalakat, valamint a feltételezett lakótorony maradványait is. A fal feltárásáról a következőket írta:

„ … egy 60-70 cm széles, 120-130 cm mélységig terjedő, döngölt fal tárult elénk, melyben elég sűrűn … a fal közepén több ugyanilyen, hengeres cölöphely volt.”

A kilátó, melynek pontos neve Várhegyi Széplátó, ennek a várnak a részben ép maradványaira épült.

A panoráma egyszerűen szenzációs, tiszta időben a Tihanyi-félszigeten túlra is ellátunk.

Déli és keleti irányban a Nagyberek és a Külső-Somogy teljes területére rácsodálkozhatunk.

A kilátó méretei is lenyűgözőek, hiszen a Várhegy 231 m magas csúcsán álló faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 méter magasan van.

Aki nem szeretné ilyen magaslatról kémlelni a tájat, lehetősége van a négy emelet közül bármelyiken elidőzni, így is pompás élmény vár rá. Az első emelet különben a terepszinthez viszonyítva 3 méter, a  második 6 méter, a harmadik 10,5 méter, és a negyedik emelet 14 méter magason áll.

A Várhegyi Széplátót egy kellemes pihenőhely veszi körbe.

Az ezt körülölelő erdőben túrautak, tanösvények mutatják be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát.

A kilátótól néhány méterre áll a Boldogasszony oltára és széke.

Boldogasszony ünnepén a római katolikus egyház arról az eseményről emlékezik meg, amikor Szűz Mária, méhében Jézussal, meglátogatta az ugyancsak gyermeket váró Erzsébetet. Hazánkban ezt július 2-án ünneplik, s mivel ez a nap az aratás kezdetének ideje, ezért magyarul a Sarlós Boldogasszony nevet viseli.

Magyarország több részén is ilyenkor a ház elé virággal díszített széket tettek, hogy ha az áldott állapotban lévő, „nehézkes” Mária arra jön Erzsébethez tartván, le tudjon ülni megpihenni.

A Várhegyi Széplátó december 1. és február 28. között, a téli időszakban, zárva tart.
Március 1. és április 30. között hétvégenként, az időjárás függvényében 10-től 18-óráig várja a látogatókat.
Májusban minden hétvégén 10-től 18 óráig, június 1. és augusztus 31. között minden nap 10 és 21 óra között tart nyitva.
Szeptemberben és októberben ismét csak hétvégéken 10-től 18-ig, novemberben pedig csak az időjárás függvényében, és csak hétvégéken 10 és 18 óra között látogatható.


A cikkben szereplő fotók 2018. december 5-én készültek Fonyódon, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu portál üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Páratlan drónfelvételek a fonyódi Várhegy Kilátóról (Széplátó)
Article Name
Páratlan drónfelvételek a fonyódi Várhegy Kilátóról (Széplátó)
Description
Várhegyi Széplátó kilátó – A múlt és jelen tökéletes kombinációja a fonyódi Várhegyi Széplátó, hiszen a négy emeletes, modern faszerkezet egy Árpád kori földvár maradványaira épült.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!