Új kilátóról fürkészhetjük a madarakat Keszthelynél

A régi helyén egy új, 6 méter magas kilátó épült a Fenékpusztai Madárgyűrűző- és Madármentő Állomáson.

A Balaton-parti madárgyűrűző állomást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai csoportja üzemelteti.

A területén álló új kilátót részben közösségi munkával és egy budapesti magánszemély 1,5 millió forintnyi felajánlásából építették.

A kilátó mecénása, Papp István, a természetjárás szerelmese. Az adakozásából elkészült kilátóra a nyár folyamán egy tető építését, valamint egy további állagmegóvó festést is finanszírozni fog.

A faszerkezetes kilátó párhuzamos oszlopokon nyugvó 6 méter magas, 3 x 3 méter alapterületű építmény.

Teraszán többen tudják egyidőben fürkészni a madarakat, amely nem csak a látogatóknak ad pazar élményt, hanem szakmai szempontól is segítséget nyújt.

Benke Szabolcs, az MEE Zalai Helyi Csoportjának elnöke a CsodalatosBalaton.hu portál kérdésére elmondta, hogy főleg a téli időszakban, a vízi madár számláláskor tölt be fontos szerepet a kilátó, tetejéről hosszában végig lehet látni a Balatonon, így távcsővel jól megfigyelhetőek a vízen lévő madarak.

Szabolcstól megtudtuk azt is, hogy a Fenékpusztai Madárgyűrűző- és Madármentő Állomásra évente 400-450 sérült madár kerül be, melyek többsége valamilyen emberi behatást – áramütés, gázolás – szenvedtek el. Télen lőtt sebbel is érkezett madár az állomásra, illetve kevés esetben mérgezés miatt. A mentett állomány nagyobb része fióka. Az állomáson madárgyűrűzés is folyik, átlagban évente 20 ezer madarat gyűrűznek meg.

A Fenékpusztai Madárgyűrűző- és Madármentő Állomáson folyó munka nyitott a látogatók számára, ahogy a kilátó is.


A cikkben szereplő fotók 2019. április 9-én készültek Fenékpusztán, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Új kilátóról fürkészhetjük a madarakat Keszthelynél
Article Name
Új kilátóról fürkészhetjük a madarakat Keszthelynél
Description
Új kilátóról nézhetünk körbe a Fenékpuszta Madárgyűrűző- és Madármentő Állomáson, hiszen egy magánszemély felajánlásából elkészült a faszerkezetes építmény.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!