Mit csináljunk a Balaton környékén, ha már unjuk a partot?

A Balaton és környéke ebben is egyedülálló: nem csak strandolásra, hanem – akár gyalogszerrel, akár kerékpáron – túrázásra is lehetőséget nyújt, és nem is akármilyet!

A Balaton páratlan szépségét kiemeli, és méltán híressé is teszi természeti környezete: a hegyekkel övezett északi part, a nyugati csücskéhez közel fekvő Kis-Balaton, a déli oldal hosszan elnyúló partszakaszai,  ahonnan lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Érdemes felfedezni a balatoni települések régmúltra visszanyúló történelmi emlékeit a hangulatos utcákon sétálva, megízlelni a hegy levét a borospincékben, vagy egy kellemes túra során több gyöngyszemet is láncra fűzve kalandozni a Balatonnál.

Ebben nyújtunk segítséget két kerékpáros és két gyalogtúra ajánlónkkal.

Kerékpárral a Kis-Balatonnál

Matula nyomában tekerve fedezhetjük fel a Kis-Balaton mesébe illő vidékét és megannyi látnivalóját a Zalavárról induló kerékpártúrán. Már a rajt előtt érdemes körbejárni a Zalavári Történelmi Emlékparkot, ahol olyan érdekességeket találunk, mint a Szent István-kápolna, a Millenniumi emléképület, a Cirill és Metód emlékoszlopa és a Hadrianus-zarándoktemplom romja. A területen áll a Kis-Balatoni lápvilágot bemutató Kis-Balaton Ház, amely élményszerű módon mutatja be a környék természeti élővilágát. A túra útvonala a nemzeti park által védett területen halad át, és tekerés közben mindenfelé a madárvilág kisebb-nagyobb képviselőivel találkozhatunk, de ha egy darabig csendben ülünk a vízparton akár vidrát is megpillanthatunk. Az útvonal érinti a Zobori Élményparkot, a fürdőjéről híres Zalakarost, valamint a kápolnapusztai Bivalyrezervátumot is.

A következő megálló a Kányavári-sziget, melynek minden szeglete a természet csodája. Érdemes ott elidőzni, megpihenni a padokon, felmászni a kilátó tetejére, vagy éppen végigsétálni a tanösvényen, amely az arrafelé gyakran látható búbos vöcsökről kapta nevét. A két kilométer hosszú sétaút 15 állomásán a Kis-Balaton madárvilágával ismerkedhetünk meg részletesen. Fizikálisan és lelkileg feltöltődve folytathatjuk tovább a kerekezést Balatonmagyaród felé, a susogó nádasok mentén, amely visszavezet bennünket a kiindulási helyszínre. A túráról részletesen IDE KATTINTVA tájékozódhatsz!

Somogyi kerekezés

Örök dilemma, hogy a Balaton melyik oldala a szebb: az északi vagy a déli? Erre nincs jó válasz, és nem is szabadna voksolni, hiszen mindkettő unikum, teljesen különböző és mégis azonos. A Balaton-felvidék tanúhegyei, a közöttük megbúvó természeti és épített örökségek egyedülállóak, de a déli part sokszínűsége, a látnivalók pazar tárháza megannyi csodát rejteget. Ezt bizonyítja a Balatonlelléről induló kerékpártúra, amely a déli part egy szeletének szépségén kívül Somogyország kincseibe is betekintést nyújt.  A mintegy 50 kilométeres táv elhalad a Balaton mellet, búzamezők és szőlőföldek között is. Érinti Kötcsét, az idilli somogyi falut, ahol egykoron 19 kisnemesi kúriát emeltek a környék tehetős földesurai. Közülük jó néhány még a mai napig használatban van.

A túra áthalad Szóládon, amely Európa-díjas löszpincesoráról híres. A puha üledékes kőzetből álló hegyoldalba fúrt pincék egyedülálló látványt nyújtanak, nyaranta élénk borozó-élet zajlik itt, könnyen belefuthatunk egy bográcsos főzőversenybe is akár. Ezután Balatonszárszó következik, majd Balatonszemesen áthaladva Balatonlelle, a túra kezdő és célpontja. A túráról részletesen IDE KATTINTVA tájékozódhatsz!

A bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó)

A Bakony rengetegében vezető gyalogtúrán csörgedező patak mentén, bükkfák árnyékában, fahídon átkelve, töltésen felkaptatva jutunk el a Hubertlaki-tóig, avagy Gyilkos-tóig, amely bár kisebb, mint erdélyi névadója, de látványa felejthetetlen. A vízből kiálló égerfák csonkjai teszik igazán különlegessé a tavat, amely eredetileg vaditatónak készült. Igazán romantikus helyszín, és örökké a retinánkba ég, ahogy a víztükör megkettőzi a bakonyi erdőrengeteg zöld lombkoronáit és a kék égen úszó felhőket. Ettől nem messze a Hubertlaki-forrásnál tölthetjük meg kulacsainkat friss forrásvízzel, a szívünket és lelkünket pedig az elénk táruló csodálatos látvánnyal.

Visszafordulva az Odvas-kői-barlanghoz érünk. Már a bakonybéli bencés monostor Szent István királyunk általi, 1037-re datált alapítólevelének hiteles másolataiban is szerepel „Oduoskw” néven, mint az apátsági birtok egyik határköve. A barlang 8-10 méter széles, 2-3 méter magas, háromszög alakú bejárata a völgyfenéktől számítva mintegy 50 méteres magasságban, az Odvas-kő sziklájának aljában nyílik. A dolomitban kialakult barlang belső ürege körülbelül 20 méter hosszú, 10 méter széles és 3-4 méter magas. Odvas-kő sziklája még utolsó áldozati helyül szolgált a kereszténység elől menekülő, a Bakony erdeiben megbúvó pogányoknak, a legutóbbi időkben pedig a híres bakonyi betyárok húzták itt meg magukat fosztogatásaik után üldözőik elől menekülve. A túráról részletesen IDE KATTINTVA tájékozódhatsz!

Boroszlán tanösvény

A Magas-Bakony különleges természeti értékeit mutatja be a Kőris-hegy oldalán kiépített sétaút, amely Bakonybéltől három kilométerre, a Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyéből, a hajdani Gerencepusztáról indul észak felé, aztán meredek kaptatók és lapos fennsíkok lépcsőin átkapaszkodik a Kőris-hegy tetőrégiójába. Innen akár a Bakony legmagasabb csúcsát, a Kőris-hegyet is megmászhatjuk. A tetején álló háromszintes, faszerkezetes Vajda Péter-kilátóból látszik a Balaton, a Tapolcai-medence tanúhegyei, Győr és Székesfehérvár is. A tanösvény jelzése 520 méteres magasságban visszafordul, és az Öreg-Szarvad-árok völgyén ereszkedik le a Pápa-Zirc országút mellett kialakított autóspihenőhöz.

A 7 kilométeres körtúra rövidebb változata 2 kilométer hosszú: a fokozottan védett Odvaskői-barlangnál letérve lépcső vezet a völgybe, ahonnét rövid sétával visszatérhetünk a kiindulási helyhez. A Kőris-hegy oldalán kiépített sétaút mentén a látogató 8 tájékoztató tábla segítségével ismerkedhet meg a Magas-Bakony természeti adottságaival, különleges természeti értékeivel. A túráról részletesen IDE KATTINTVA tájékozódhatsz!

Az aktivmagyarorszag.hu oldalon balatoni kerékpárút és túraleírásokat is találhattok. A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!