Megújult a Hegyestű geológiai bemutatóhely és tanösvények a Balaton-felvidéken

Lezárult a földtani örökséget bemutató 3 éves turisztikai fejlesztéssorozat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője elmondta: a magyarországi fejlesztés egy több országra kiterjedő, 14 európai szervezet részvételével 2017. január óta zajló projekt része volt, amely összesen 1,7 millió euróba (390 millió forint) került.

Magyarországon a program részeként

felújították a Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvényeket és kiépült egy új vulkanológiai tanösvény a Káli-medencében, amely Hegyestűt és a Kopasz-hegyet köti össze

– tette hozzá.

A közös dunai geotúra kialakítása során a régiók közötti együttműködés erősítése volt a cél.
A projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark volt, részt vett benne az Unesco Globális geoparkok közül az osztrák Stájer Eisenwurzen, a horvát Papuk, az osztrák-szlovén Karawanken-Karavanke, a Cseh Paradicsom és a román Hátszeg Geopark, a szerb Djerdap Nemzeti Park, a Bakony és a Balaton Térségi turisztikai nonprofit Kft, a szlovákiai Eperjesi Egyetem és a Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Szervezete. Stratégiai partnerként a portugál Naturtejo és a finn Rokua UNESCO Globális Geopark valamint az Európai és Globális Geopark Hálózat működött együtt – közölte.

Kopek Annamária elmondta azt is, hogy 2018-ban a pályázat keretében számos termelő kapta meg a geopark termék védjegyet, idén pedig Európa egyik legnagyobb turisztikai vásárán, az ITB Globális Geoparkok standján mutatkoztak be.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szólt arról, hogy a nemzeti park által létrehozott és fenntartott Bakony-Balaton Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatoknak, 2015-ben pedig az UNESCO Globális Geopark címet is elnyerte.

A 3244 négyzetkilométeres, 151 települést magában foglaló terület nemzetközi összehasonlításban is gazdag földtudományi értékekben, 700 barlangja közül 4 látogatható – fűzte hozzá.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!