Hegyestű, a Balaton-felvidék csodája decemberben is lenyűgöző

Magyarország csodálatos, és  rengeteg szépséggel vár. A Balaton-felvidék tanúhegyei rendkívül különlegesek. A Monoszló közelében található Hegyestű pedig a környék földtani folyamatairól mesél.

A Hegyestű, egy vulkán kürtőjének maradványa a Káli-medence kapujának őre Zánka és Monoszló között. Csúcsa 337 méterre magasodik, a Balaton felől szabályos kúp alakot mutat.

A mai Hegyestűnek nevezett helyen évmilliókkal ezelőtt tűzhányó működött. Igaz, csak néhány hétig vagy tán egy évig lehetett aktív, mégis máig maradandó nyomokat hozott létre. Egykoron még a tűzhányó kráterének közelébe is képtelenség volt lejutni, most viszont ott állhatunk a kellős közepén.

Hegyestű, a Balaton-felvidék csodája decemberben is lenyűgöző

A kráterben a megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, 20–40 centiméter átmérőjű függőleges oszlopokra vált el. Orgonasípszerűen, szorosan egymás mellett állva a hegycsúcs irányában összehajlanak az oszlopok.

A Hegyestű nem csak egy egymagában álló látványosság.

Remek kiindulópont is, ha gyalogosan vagy kerékpárral szeretnénk bejárni a Káli-medencét.

A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájkép nyílik.

Megfigyelhetjük a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét.

A cikkben szereplő fotók 2019. december 14-én készültek Monoszlón, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Nézd ÉLŐben webkameráinkon a Balatont!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!