Ma van a Magyar Természet Napja: Tihany az Európa Diplomás terület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére idén már 5. alkalommal ünnepeljük a Magyar Természet Napját.

A három szervezet 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítsék a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk az volt, hogy megalapítsák a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsák a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet és közel 15 000 ember csatlakozott, így 2015-ben létrehozták a dedikált napot.

Ezzel a páratlan társadalmi összefogással bebizonyosodott, hogy a magyarok elkötelezetten és őszinte ragaszkodással állnak ki természeti értékeink és erőforrásaink védelme mellett.

A Magyar Természet Napja május 22-e lett, amikor globálisan a Biodiverzitás Világnapját ünnepeljük. A jeles napot idén immár ötödször ünneplik meg a kezdeményező szervezetek.

Három magyarországi terület rendelkezik a védett területek számára adható legmagasabb európai elismeréssel, az Európa Diplomával:

  1. Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei
  2. Ipolytarnóci ősmaradványok
  3. Szénás-hegycsoport

Összesen 26 ország 70 területe büszkélkedhet ezzel a kitüntetéssel.

Tihany

Magyarország első tájvédelmi körzetét az ország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb, ugyanakkor természettudományos szempontból az egyik legjobban megkutatott területén, a Tihanyi-félszigeten hozták létre 1952-ben, mely 1997-ben része lett az akkor megalakuló Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

Területe 1562 ha (fokozottan védett 195 ha)

Az 1927-ben Tihanyban alapított Biológiai Kutató Intézet munkatársai nemcsak a tó vizének élővilágát kutatták, hanem rendkívül részletes vizsgálatokat is végeztek a félsziget szárazföldi részein. Tihany geológiájával, növény- és állatvilágával több száz tudományos publikáció foglalkozott. Ezek mind a természetvédelmi oltalom alá helyezést támasztották alá.

A természeti értékek európai szintű elismerésére 2003-ban került sor: az Európa Tanács a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta a félszigetnek.

Tihany nemzetközi hírneve az egyedi földtörténeti múltjának köszönhető. A több millió évvel ezelőtt itt működő tűzhányók után rengeteg vulkáni por és törmelék rakódott le. Az időjárás munkájának köszönhetően hihetetlen változatos formát mutatnak.

Kiváló példa erre a Szélmarta-sziklák.

Tihany Nyereg Hegy Csucs Hegy Apati Kilato Naplemente Osz November CsodalatosBalaton8

Európában egyedülálló képződmények a Tihanyi-félsziget hévforrás-kúpjai.

Az utóvulkáni hatásra feltörő hévforrások vizéből kicsapódott az oldott mész, a kova, és közetté válva forráskúpként rakódott le. Száznál is több különleges alakú és belső szerkezetű sziklaképződmény maradt fenn a félszigeten.

A cikkben szereplő fotók, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!