Lovas szabadidőközpontként épül újjá Keszthely határában a fenékpusztai majorság

Az első fejlesztési ütem várhatóan 2021 decemberére készül el.

Két éven belül a Festetics-örökségek visszanyerik eredeti szépségüket új attrakciókkal bővítve –mesélte a CsodalatosBalaton.hu portálnak Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A 8 milliárdos gigaberuházás projektelemeivel ütemszerűen haladnak: már áll a Vadászati Múzeum mögött a két új dioráma, folyamatban van a kastélypark hátsó területének rommentesítése, és indul a fenékpusztai majorság újjászületése.

Fenékpuszta, 2020. június 8-án, fotó © CsodalatosBalaton.hu

Egy kis történelem

Fenékpuszta első komoly szerepe a római kori időkre esik: ekkor egy 377 x 358 méteres erődítménnyel védett település terült ott el. A közel 85 000 köbméter kőből épült létesítménynek mára csak a töredékei maradtak meg.

A második nagy történeti ideje Festetics Lászlóval indult, aki a versenylovak tenyésztése miatt, elkezdte fejleszteni a majorságot. László még arab telivérekkel próbálkozott, majd I. Tasziló már angol telivérekkel kezdett el foglalkozni.

Fenékpuszta, 2020. június 8-án, fotó © CsodalatosBalaton.hu

A majorság az 1930-as évekig Közép-Európa vezető lótenyésztő helye volt. Lovaik számtalan eseményen nyertek, a lótenyésztésből komoly bevételeik voltak. Fenékpusztán azonban nem csak lótenyésztés folyt, volt itt szarvasmarha tenyészet és birkákat is tartottak. A majorság körüli földeken pedig növénytermesztés folyt. Ez az az időszak, amikor Fenékpuszta fénykorát élte.

Ezt követte a mélyrepülés időszaka: a 20. század második felének településfejlesztése tudatosan igyekezett felszámolni a tájkép arisztokratikus jellegét. A régi épületek mellé lenfonógyárat telepítettek, ám ennél is lényegesebb változás, hogy a 19. századi épületeket csökkentett komfort fokozatú lakásokká alakították át.

Időközben az épületek állaga sokat romlott, gyakorlatilag végveszélybe kerültek.

Fenékpuszta, 2020. június 8-án, fotó © CsodalatosBalaton.hu

A jelen

2020-ban egy  1,364 milliárd forint pályázati forrásnak köszönhetően elkezdődik a majorság fejlesztése, és komplex turisztikai attrakcióvá formálása.

A több ütemben megvalósuló beruházás első lépéseként a kiskastély földszintjén a ménest és a lótartást bemutató kiállítást alakítanak ki, az emeleten pedig múzeumpedagógiai foglalkoztatót hoznak létre.

Fenékpuszta, 2020. június 8-án, fotó © CsodalatosBalaton.hu

A felújítandó kancaistálló egyik részében a hagyományos lótartást mutatják be, a másikban többfunkciós közösségi teret működtetnek majd rendezvényekkel, időszaki kiállításokkal.

Az épületegyüttes déli udvarában a Festeticsek korát megidéző piknikezőt és főúri szabadidőparkot alakítanak ki fényképész stúdióval. A majorság területén lévő kávézóban lehetőség lesz piknikkosarak vásárlására, a helyi termékeket pedig a látogató el is fogyaszthatja a parkban.

Fenyves allé, 2020. június 8-án, fotó © CsodalatosBalaton.hu

Postakocsi a feketefenyők között

A Keszthelyi Festetics-kastélyt és a fenékpusztai ménest a Fenyves allé köti össze, amely a Festetics család magán útja volt.

A beruházás kiemelt attrakciója lesz az a menetrendszerűen induló, korhű postakocsijárat, amely a Festetics-kastély parkjából indulva a Fenyves allén keresztül érkezik a fenékpusztai méneshez.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!