Lady Hamilton-emlékhelyet avattak a megújult balatongyöröki Szépkilátónál

Hónapokon belül lezárul a Festeticsek örökségéhez tartozó ikonikus helyszínek fejlesztését célzó projekt, melynek keretében – többek között – megújult a balatongyöröki Szépkilátó környezete is, ahol Lady Hamilton-emlékhelyet avattak.

A Szépkilátó nemcsak Balatongyörök, hanem az egész Balaton egyik legcsodálatosabb panorámáját nyújtó pontja. A kilátás szemet gyönyörködtető: az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét, amelyet a Szigligeti vár látképe tesz még különlegesebbé.

A közelmúltban a Szépkilátó megújult: egy mészkőlapokkal burkolt, ívelt sétány vezet a kilátó végében elhelyezkedő fekete fenyőkhöz. Azokhoz a fákhoz, melyek ültetését még Lady Hamilton javasolta.

A kilátópont ugyanis Festetics Tasziló herceg és felesége Lady Mary Hamilton kedvelt kirándulóhelye volt, gyakran kocsikázott ki a család a Szépkilátóra európai főúri és királyi vendégeivel.

Lady Hamilton emlékét idézi meg az újonnan felállított és április 27-én átadott szobor, mely  Szabó Menyhért szobrászművész alkotása.

Lady Mary Victoria Hamilton 1850-ben látta meg a napvilágot a híres skót hercegi családban. Első házassága révén II. Lajos monacói herceg édesanyja volt, majd 30 éves korában, 1880-ban feleségül ment régi szerelméhez a híres lótenyésztő grófhoz, Festetics Taszilóhoz. Házasságukból négy gyermek – May, György, Alix és Ella – született.

Lady Hamiltont a helyiek „a szegények édesanyjaként” tisztelték, mert szívesen és bőkezűen támogatta a rászorulókat, például ingyenkonyhát és az I. világháború idején kórházat hozott létre, leányaival pedig rendszeresen látogatta a sebesült katonákat. Lady Hamilton 1922-ben halt meg Budapesten.

2019-ben indult a Festetics-örökség turisztikai fejlesztését célzó projekt, melynek nyomán – a balatongyöröki fejlesztéseken túl – megújult Keszthelyen a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen frissült a kiállítás tartalma, valamint szabadulószobát alakítottak ki a Balatoni Múzeumban.

A fejlesztés részeként a gyenesdiási Festetics Imre Állatpark Látogatóközpontjában már VR-szemüveggel is körbenézhetnek a látogatók, emellett új játszótéri elemekkel és tájékoztató táblákkal is gazdagodott a terület. A településen megújult a Festetics Vágtához vezető út is, továbbá a gyenesdiási Fűszerkert és Forrás Tanösvény is a családos látogatók számára.

Létrejött egy régi magyar receptúrákat felelevenítő, mai kornak megfelelő konyhai technológiákra épülő Festetics menüsor is, amely a helyi és környékbeli éttermek kínálatában szerepel majd.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!