Ízek, zamatok és aranyló őszi színek a Balatonnál

A Balatonra kacsintó Szent György-hegy termékeny lankáit szőlőskertek ékesítik.

A Szent György-hegy csodálatos vulkáni képződmény a Tapolcai-medencében, és egyben a Badacsonyi Borvidék talán egyik legszebb hegye. Híres a bazaltorgonáiról, az épített örökségeiről, no és a borairól.

A hegy déli oldalába 1760 körül a Tóti-Lengyel család jóvoltából állították a barokk kápolnát, a Lengyel-kápolnát.

fotó © Novák Evelyn | Csodálatos Balaton

A Badacsonyi Borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el. Szőlőültetvényei a tanúhegyek, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Szigliget hegyei, a Tóti-hegy, a Gulács, a Csobánc-hegy és az Ábrahám-hegy lejtőin fekszenek.

fotó © Novák Evelyn | Csodálatos Balaton

A Badacsonyi Borvidék különleges éghajlattal és területi adottságokkal rendelkezik. Éghajlatát elsősorban a Balaton határozza meg, a nagy víztömeg meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását, biztosítja a magas páratartalmat. A hő, fény és nedvesség viszonyok, valamint az ezeket módosító környezeti adottságok, földrajzi szélesség, tengerszint feletti magasság, lejtők foka, kedvezően befolyásolják a szőlő érési folyamatait.

fotó © Novák Evelyn | Csodálatos Balaton

A borvidék talaja a magassági szintek szerint változatos, a vulkanikus hegyek lejtőit pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja, a hegyek csúcsa felé haladva bazalttörmelékkel keveredik.

A bazaltban gazdag vulkanikus talajba gyökeret vert tőkék fürtjei egyedülálló jellegzetességeket hordozó borokként születnek újjá, s minden korttyal dicsőítik a Balaton-felvidéket.

Ha eltekintünk a hegy levének zamatától, és csak a szemünk elé táruló látványban gyönyörködünk, már az is felér egy csodával.

fotó © Novák Evelyn | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!