Hello Keszthelyi Advent – szikrázó fények és sziporkázó applikáció   

Keszthely varázslatos ünnepi díszbe öltözött, és a meghitt programokon, az illatos forralt boron és rózsafánkon túl rengeteg kihívást is tartogat.

Nem csak a lenyűgöző fények, a három emeletnyi városi karácsonyfa, a majd hat kilométernyi égősor, a fényfestés, a világító motívumok, és a karácsonyi finomságok illatát árasztó kis faházak miatt érdemes felkeresni Keszthely adventi varázsba bújt Fő-terét.

Itt, ahol a Festeticsek kulturális öröksége ma is olyannyira kézzel fogható, akár a magányos Festetics György grófot is választhatjuk fotópartnernek a 3000 izzóval kivilágított, régi idők hangulatát idéző, 11 méteres városi karácsonyfa alatt.

A Festetics család mindig is fontosnak tartotta, hogy támogassa a városi karácsonyokat és a rászorulókat. A boldog békeidők decembereiben a kastély földszintjén karácsonyfát állítottak azoknak, akik ezt nem tehették meg maguk, és apró ajándékokat is elhelyeztek a fa alá. A zárdában népkonyhát nyitottak ilyenkor, és az advent sem telt a Helikon és az ünnep szellemisége nélkül. Rendszeresek voltak a hangversenyek és olyan jótékonysági műsorok, ahol a helyi iskolák tanulói, a város lakói és minden ünnepelni vágyó készülhetett valamivel.

S az idők bár változnak, a Festeticsek kultúrapártoló tevékenysége mintha ma is tovább élne és munkálkodna Keszthelyen. Idén a templom mellett adventi várakozásban sorakozó angyalok fényessége szinte irodalmi is lehetne, hiszen 100 éve, az idei első adventi gyertya meggyújtása előtt épp egy nappal született Pilinszky János költőnk. Fényességes angyal című verse megzenésítve is gyakran felcsendül az adventi időszakban – s a téren töltött időt is zenei aláfestés teszi még még hangulatosabbá.

Keszthely adventi varázsához a helyi iskolák fellépései ma is hozzátartoznak. A karácsonyi hangulatról zenés-verses, pásztoros, betlehemes zenés műsorok gondoskodnak, amelyek tartalmas feltöltődést nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A második gyertyagyújtást követő koncerten Vadkerti Imre, Szűts István, Gáspár Álmos és Szekeres Zoltán, a Kormorán együttes tagjai varázsolnak meghittséget a szívekbe, ám az advent folyamán fellép még Vásáry André, Sebestyén Márta és Gergely Róbert is.

Angyalváró filmvetítések, komolyzenei koncertek, családi napok, kézműves foglalkozások, és egy 200 négyzetméteres, ingyenes gyerek műjégpálya teszik felejthetetlenné a keszthelyi adventi időszakot.

Az idei advent további érdekessége, hogy a város adventi gyertyáit a történelmi egyházaink főméltóságai gyújtják meg. Az elsőt, a Hit gyertyáját, Fazekas Z. Márton premontrei apát, a másodikat, a Remény gyertyáját, Dr. Udvardy György veszprémi érsek, a harmadikat, az Öröm gyertyáját, Steinbach József református püspök, majd végül a szeretet gyertyáját Szemerei János evangélikus püspök gyújtja majd meg.

Az adventi várakozást, a város kulturális szellemiségét, múltat, jelent, jövőt, örömöt és generációkat, szórakozást és hasznos dolgokat gyúrt össze Keszthely egy nemrég elkészült applikációba – úgyhogy ezúttal semmiképp nem érdemes a telefonokat otthon hagyni.

Egymillió apró fényecske a Fő-tér fölött, „Egymillió csillag a szegényekért” országos katolikus karitász akció nyitánya, és csillagos ötös kihívások az applikációban – Keszthely nem csupán ünnepi díszbe öltözött, Keszthely maga az Ünnep.

Talán a legnagyobb jelentősége a gyertyagyújtásoknak van, mind a négy vasárnap 5 órakor lesznek a gyertyagyújtások a Fő téren” – nyilatkozta Nagy Bálint polgármester.

De az egész adventi időszakban érdemes kilátogatni ide, és egy forró ital mellett időt szakítani arra, amire egész évben várakozunk: társaságra, barátokra, örömre.

Ingyenes parkolás, fotópontok, kihívások, városi bögre és téli finomságok várnak Keszthely varázslatos fényekben fürdő Fő-terén.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!