Különleges adventi attrakció Keszthelyen: gyermekjégpálya nyílik a főtéren

A város karácsonyfája, a betlehem és az adventi koszorú a rendház előtti területen, a szórakoztató és a gasztronómiai kínálat pedig a hivatal és a gimnázium között kap helyet.

A 2021. november 28-án kezdődő Keszthelyi Adventről a város polgármestere, Nagy Bálint tartott sajtótájékoztatót pénteken a Balaton parti városban. A polgármester elmondta, hogy 2019-ben kifejezetten sikeres, magas látogatottságú adventi programsorozatot rendeztek a városban, ám tavaly, a kijárási és gyülekezési tilalom miatt a közösségi programokat nem lehetett megvalósítani.

Az idei évben kellő óvatossággal és elővigyázatossággal – szem előtt tartva a járványügyi helyzet alakulását – tartják meg a szabadtéri közösségi programokat. Elsősorban a keszthelyi gyerekekre, családokra, a helyi közösségekre gondoltunk az ünnep megszervezésekor, hogy biztosítsunk számukra jó hangulatú, minőségi szabadtéri programokat, találkozási lehetőséget és méltó lelki készületet az ünnepvárás idején – emelte ki Nagy Bálint, aki hozzátette, hogy a gyertyagyújtásokat idén is élőben fogja közvetíteni a Keszthelyi Televízió, tehát aki úgy érzi biztonságosnak, otthonról is tudja követni a programot.

Gyermekjégpálya

Az idei advent kiemelt attrakciója a gyerekek számára, a Fő téren felállított, ingyenesen használható, 200 négyzetméteres gyerekműjégpálya, amely egy vidám játszóhelyszín lesz. A korcsolyakölcsönzés is díjmentesen rendelkezésre áll, de saját korcsolyával is lehet használni. A gyermekműjégpálya valóban a gyerekek számára készült, felnőttek csak akkor használhatják, ha kisgyermeküket kísérik, segítik.

A főtéri, gyermekek számára kialakított műjégpálya építés közben.

A Fő téri gyermekműjégpálya 2021. november 28-án vasárnap 14.00 órakor nyit. Mindemellett – a nagyobbak számára – sportoláshoz a Balaton-parti ingyenes jégpálya is üzemelni fog.

Adventi vásári forgatag

Izgalmas, sokszínű és minőségi gasztronómiai kínálat várható idén is a karácsonyi vásárban: a hagyományosabb vásári ételek mellett a modern street food ételek is megjelennek, természetesen megkóstolhatjuk a nélkülözhetetlen kürtöskalácsot, mézes puszedlit, rétest, kenyérlángost, édességeket és szaloncukrokat, melyekre igazán jó hörpinteni egy forró teát vagy csokit, forralt bort, esetleg puncsot. A gasztronómiai élvezetek mellett  különleges kézműves és iparművészeti termékekkel, kézzel készített alkotásokkal kápráztatja majd el a karácsonyi vásár a látogatókat. Az egyedi városi „Hello Keszthely! – Áldott karácsonyt!” bögre a gasztronómiai kitelepülőknél lesz megvásárolható.

A karácsonyi vásár november 26 – 2022. január 9. között csütörtöktől vasárnapig 14-től 20-óráig tart nyitva, kivéve december 24-én és január 1-én, december 25-én és 26-án pedig 14.00-18.00 között, december 31-én 14 órától hajnali 2-ig.

fotó: Csodálatos Balaton, 2018

Gyertyagyújtás

Advent négy vasárnapján, 17.00 órától, a Fő téren a felkért keszthelyi általános iskolások fognak műsort adni, majd ezt követi a gyertyagyújtás. Az első gyertyát főtisztelendő Fazakas Z. Márton OPraem, premontrei apát, a másodikat excellenciás Dr. Udvardy György, veszprémi érsek-metropolita, a harmadikat nagytiszteletű Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, a negyedik gyertyát pedig nagytiszteletű Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke gyújtja meg Nagy Bálint polgármesterrel közösen. Rossz idő, esős idő esetén a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban kerül sor a gyertyagyújtásokra.

Adventi fények

Az ünnepi díszbe öltözött Keszthelyt 5910 méter égősor, 59100 darab égő (ebből a karácsonyfán 3000 db világít) és 60 világító motívum és kandeláber ékesíti. A kandeláber díszek 2021. november 24-e óta világítanak, a közvilágítási rendszerhez kapcsolódva, azzal egy időben gyulladnak fel a fények. A többi dísz advent első vasárnapjától fognak majd világítani, amikor az adventi koszorún az első gyertya kigyullad. A megszokott módon épületfényfestés is lesz.

fotó: Csodálatos Balaton, 2018

A hagyományokhoz híven a Fő téren látható lesz az óvodás és általános iskolás gyerekek által feldíszített 13 kis karácsonyfa is. Mindemellett megújul a Fő téren felállításra kerülő adventi „Hello Keszthely, Hello Advent” szelfi fotópont.

Városi betlehem

Idén bővült a 2020-ban megújult a keszthelyi betlehem, így a Szent Családot bemutató 150 cm magas szobrok kiegészültek a bibliai állatszobrokkal.

„Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció

2021. december 5-én, vasárnap 17 órától a keszthelyi Fő téren a második adventi gyertyagyújtással összekötve a Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” figyelemfelhívó rendezvényére is sor kerül, amely egyben a Szolidaritási hét országos megnyitója is lesz. Az ünnepi rendezvényt szentmise zárja, ami a keszthelyi Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban lesz 18 órától. A szentmise főcelebránsa Dr. Udvardy György veszprémi érsek lesz.

Keszthelyen 2021. november 27-től 2022. január 2-ig ingyenesen vehetők igénybe a város díjköteles parkolói.

Keszthely adventi programjairól alább olvashat.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!