Adventi fényárban úsznak Balatonfüred ikonikus helyszínei

A világ-járvány miatt elmaradnak a karácsonyváró programok, de a díszkivilágítás ünnepi hangulatot varázsol Balatonfüred ikonikus helyszíneire.

Az adventi időszak a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tart. Eredete a 4. századig nyúlik vissza. A gallikán liturgiában a vízkeresztkor (január 6.) tartott felnőttkeresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt. Az 5. században a karácsony vált jelentősebb ünneppé, ezért ehhez kötődött az először hathetes, majd Szimpliciusz pápától kezdve négyhetes formája. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

A fényfüzérekkel díszített Kossuth Lajos-forrás a Gyógy téren.

A karácsonyváráshoz szorosan kapcsolódik a betlehem állítás, amely Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik: 1223-ban, az itáliai Greccio városában arra kérte egy barátját a nemes Jánost, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, és értesítse a pásztorokat, elevenítse fel Jézus születésének történetét. A ferences rendi templomokban mindmáig ott vannak a szentestére felállított betlehemek.

A Piros templom előtt 2021 januárig látható a Betlehem.

A templom alapkövét 1926-ban tették le, egy évvel később Dr. Rott Nándor veszprémi püspök szentelte fel a negyven méter hosszú, húsz méter széles, és tíz méter magas neoromán stílusú épületet, amelyet aztán vörös köve miatt Piros templomként kereszteltek el.

A balatonfüredi Tagore sétány a Balaton-part egyik ékessége.

Adventi díszruhájának köszönhetően ünnepi hangulat lengi körbe.

A Vitorlás tér.

A kétszáz éves Kisfaludy Galéria épületét eredetileg a fürdővendégek szórakoztatására állították, majd a 2000-es évek elején lett a képzőművészet otthona.

A görögkereszt alaprajzú Kerek templom építését 1841-ben kezdték el Frumann Antal győri építész tervei alapján.

A klasszicista stílusú templom a római Pantheon mintájára épült.

Vaszary Kolos egykori hercegprímás eklektikus stílusú, tornyos nyaralója Czigler Győző építész tervei alapján 1892-ben épült.

Az alapvetően képzőművészeti alkotásokat bemutató villa Balatonfüred egyik legjelentősebb, és legszebb  épülete.

A néhai fürdőigazgató, Vaszary Ernő volt villája ad otthont a Városi Múzeumnak.

Balatonfüred reformkori negyedének utcája, a Blaha Lujza utca, amely a Kossuth Lajos-forráshoz vezet.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!