Piros-Templom-Balatonfured-Romai-Ut-Balatonaracs-Dronfoto-CsodalatosBalaton

A balatonarácsi “római út” és a balatonfüredi Piros templom

Balatonfüred már az elmúlt évszázadokban is kedvelt lakó- ill. üdülőhely volt, s manapság, a város rohamléptű, nagyvolumenű turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően mindinkább visszanyeri régi patináját, modern-kori tartalommal ötvözve azt az idelátogató hazai és külföldi vendégek nagy örömére.

A római út Veszprém megyében, a Balaton északi oldalán található, a parttól legalább néhány száz méternyi, olykor 1-2 kilométernyi távolságban húzódó közúti közlekedési útvonal, melynek eredete – a helyi hagyományok és történeti adatok szerint – a római korig nyúlik vissza, de jelenleg is fontos szerepet tölt be az érintett települések közlekedésében.

Csopaki bevezető szakasz Palóznak felől

Egyes szakaszain helyközi autóbuszközlekedés is bonyolódik rajta, máshol közösségi forgalmat nem, csak személygépkocsi- és kerékpárforgalmat bonyolít, néhol pedig jelzett turistautak nyomvonala halad rajta, hosszabb-rövidebb szakaszokon.

Az útnak csak egyes részei viselik hivatalosan is a Római út utcanevet, máshol más elnevezései léteznek, de a helyi köznyelv, sőt a turisztikai nyelvhasználat is ismeri és használja minden érintett településen a „római út” nevet.

Római út bevezető szakasz Csopak felől Balatonfüredre

Madártávlatból a “római út” bevezető szakasza Csopak felől.

A “római út” egy szakasza Balatonarácson a Gombás-kúria előtt

Amennyiben tovább haladunk Badacsony irányába hamarosan elérkezünk Balatonfüred egyik látványosságához a Piros Templomhoz.

A Krisztus Király Plébánia Templom alapkövét 1926-ban tették le, egy év alatt meg is épült a lebontott fogadó helyén.

Dr. Rott Nándor veszprémi püspök szentelte fel 1927-ben a negyven méter hosszú, húsz méter széles, és tíz méter magas neoromán stílusú épületet, amelyet aztán vörös köve miatt Piros templomként kereszteltek el.

A Palka József készítette üvegablakok egyidősek az egy év alatt felépült, 1927. szeptember 29-én felszentelt templommal. 2018-ban Nemzeti érték lett a balatonfüredi Piros templom festett üvegablaka. Erről részletesen ITT ÍRTUNK


HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁSOK ÉS WELLNESS AJÁNLATOK

Summary
A balatonarácsi "római út" és a balatonfüredi Piros templom
Article Name
A balatonarácsi "római út" és a balatonfüredi Piros templom
Description
A római út Veszprém megyében, a Balaton északi oldalán található. A Krisztus Király Plébánia Piros Templom alapkövét 1926-ban tették le.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!