Hallgasd a Balaton melódiáját a Zene ünnepén, június 21-én is

Maurice Fleuret francia zenetudós 1982-ben javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék.

A zene európai ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten.
Mára a zene ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált : több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én.

Ezen a napon világszerte számos rendezvénnyel ünneplik a zenét, de mi most nem a megszokott programajánlót állítottuk össze, hanem olyan 10 balatoni helyszínt listáztunk, ahol a természet komponálja a dallamokat, a Balatonra írva.

Badacsony

A badacsonyi móló kedvelt helyszíne a településnek, hiszen hosszan sétálva a Balaton és a déli part csodálatos látványa tárul elénk, a végéről visszatekintve pedig a lenyűgöző Balaton-felvidék. A Balaton pedig pianóban,  néha fortissimóban dalol a lábunk alatt.

Balatonakarattya

Az akarattyai magasparton húzódó Kisfaludy sétány nem közvetlenül a Balaton-partján halad, s igazából  a partot nyaldosó hullámok hangjait nem érzékelhetjük, de közvetve, a balatoni szellők mozgatta lombkoronák muzsikáját annál inkább. És a kilátás sem utolsó!

Balatonfenyves

A balatonfenyvesi Parti sétány neve mindent elmond: egy kellemes sétaút közvetlenül a nagy tó partján. Érdemes elidőzni ott, és a Balatonra komponált zene dallamait hallgatva csak élvezni azt a panorámát, amely elénk tárul.

Balatonföldvár

Balatonföldváron, a Kvassay sétányon igazi örömzene fogad minket, hiszen a sétány részeként egy pici híd vezet át a Séd-patak túloldalára, így nem csak a Balaton zenéjét, hanem az őt tápláló Séd-patak hangját is hallhatjuk.

Balatonfüred

Tagore sétány, van ki ezt a faszegélyezte utcát nem ismeri? A Tagore sétány a Balaton-part egyik ékessége, amely megannyi kincset rejt a természet adta csodákon kívül. Hosszan hallgathatjuk rajta sétálva, hogy miképp muzsikál épp a Balaton, merről borzolják felszínét a szelek, de azért nézzünk körbe is a csodálatos parkban!

Fonyód

Sem dombot, sem kilátót nem kell megmászni ahhoz, hogy ámulatba ejtő panoráma táruljon elénk Fonyódon. Ettől a gyönyörű látványtól a szívünk felgyorsult dobbanása adja az ritmust a Balaton aláfestő zenéjéhez.

Keszthely

Mikus Gyuláról, a híres festőművészről nevezték el Keszthely part menti sétányát, amely gyakran annyira lenyűgöző, hogy valóban illik rá az a szólás, hogy festeni sem lehet szebbet. Hosszan andaloghatunk rajta, megpihenhetünk akár a sétány padjain, de közvetlenül a Balaton partján is, rálépve azokra a nagy kövekre, melyhez csapódva a hullámok igazi szimfóniát játszanak.

Siófok

1863-ban építették a siófoki kikötőt, amely a Balaton legnagyobb hajóforgalmat bonyolítja le, de nem csak a vízre szállás, hanem a látványosságai miatt is érdemes felkeresni. Ezek közül egyik a móló végén magasodó Pjotr Sztronszkij alkotás, A Béke jóságos angyala. S míg a 300 méteres mólón végigsétálunk hallhatjuk a köveket nyaldosó Balaton énekét.

Tihany

A zene és a színek kapcsolatáról számos tanulmány született már, sokan számoltak be szín- és fényjelenségek érzékeléséről zenehallgatás közben. A különböző hangszerekhez is kapcsolnak színeket: az orosz absztrakt festő, író Kandinszkij szerint a trombitaharsogás sárga, a hegedű zöld, a tuba és a dobpergés vörös, a fafúvósok ibolyalila, a fuvola halványkék, a brácsa narancsvörös, a cselló kék és bíbor, a nagybőgő sötétkék. Gondolhatnánk azt is, hogy a Balaton egy nagyzenekarra íródott szimfónia dallamait hallatja Tihanynál, hogy olyan színorgia fogadja a Gödrösnél sétálókat, de az igazság az, hogy ez a partszakasz ilyen mesebelien szép. De, persze, ehhez a csodához kell a Balaton!

Zamárdi

Kilométereken át a Balaton-partján sétálhatunk Zamárdiban, ahonnan elénk tárul az északi partok településeinek gyöngysora, a Tihanyi-félsziget csodálatos látványa, és a kék vizű tó, a Balaton, amely hol halkan, hol haragosabban nyaldossa a partot, amelynek hangja igazi muzsika.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!