Csopaki lakóépület nyert különdíjat az Év háza 2019 versenyen

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Tóth Péter DLA, Dr. Szűcs Endre, Mérő Máté és Kis Kálmán kapta egy csopaki lakóépület tervezéséért.

Nyolc építészcsapat munkáját ismerték el a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázaton, ahol idén 33 épület került az évről-évre változó összetételű, elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára.

A pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a bíráló bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A két fődíj mellett hat különdíjjal is jutalmazták a pályázókat, melyről évek óta független zsűri dönt.

A Magyar Építőművészek Szövetségének különdíját egy csopaki lakóépület kapta, melyről Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész méltatásában így szólt:

fotó © Jurassza Zsófia

“Sokat beszélünk manapság ökológiai lábnyomról, a jövő iránti felelősségről, műanyagmentes hónapról. Mintha az építészetben is egyre nagyobb divat lenne erről a fajta gondolkodásról beszélni. De amikor odajutunk egy olyan épülethez, amely egy új funkció kapcsán nem kerül azonnal elbontásra, ha gondos és értő kezek kifejtik a falakból a múltat, nem mindent azonnal szemétre küldenek és mindezt úgy teszik, hogy az adott épület szerves részeként építik, újítják tovább, téglából építik a falakat, fából készítik a nyílászárókat és ácsolják a tetőt, cserepet tesznek a tetejére és „ne adj Isten” a Kárpát-medencei, nemzeti, építészeti hagyományainkat folytatják, akkor mintha egy kicsit mi építészek elbizonytalanodnánk.

fotó © Jurassza Zsófia

Mi ebben az új? Igazán mai-e? Pedig én úgy gondolom – és az eredmény is azt mutatja, hogy a zsűriben is sokan – hogy egy szervesen épülő társadalomban és időben ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Ha minőségi anyagokból, kiváló arányérzékkel, az apró részletekig lebontott odafigyeléssel terveznek és építenek meg egy házat,

a legkifinomultabb ízlésnek is megfelelő belső bútorozással és kialakítással hoznak létre otthont, otthont a benne élő embereknek, akkor a világ rendje kezd helyreállni.

fotó © Jurassza Zsófia

Makovecz Imre mondta: „hogy az építészet feladata, hogy fenntartsa és megújítsa az építészet ember-nyelvét, azt a világbeszédet, melyben az otthon otthont jelent, a szent tér szent teret és az építészet az Archék Tektonikáját jelentse.” Sokan gondoltuk ezt az adott, Tóth Péter által tervezett háznál, hogy ez itt sikerült. Ezért kapta az épület a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíját.”

Az Év háza díj nyerteseiről és további különdíjasairól a CsodálatosMagyarország oldalán olvashatsz.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!