Balatoni álomnyaraló lett az Év háza 2018-ban

Hagyományosan október első hétfőjén, az építészet világnapján rendezik meg az Év háza ünnepélyes díjátadóját.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra 2018-ban 23 pályázat érkezett.

Az Év háza pályázat mára a magyar építészeti közélet részeként, annak legjelentősebb szervezeteinek és szövetségeinek a támogatásával, valamint a legelismertebb építészek zsűriben való közreműködésével 10. éve keresi a példamutató építészeti teljesítményeket – 2018-ban a családi ház és kis társasház kategória mellett újdonságként középület kategóriában is. A díj mára a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált.

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat nyert Kovács D. Barnabás dörgicsei nyaralója a zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét.

A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

A zsűri elnöke idén ötödik alkalommal Dévényi Sándor építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke volt.

Részt vett az ítészek munkájában: Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke; Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora is. Az zsűri tagja volt továbbá Tóth Balázs és Tóth Elek építész, valamint a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.

A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadták A kortárs magyar lakóépület-építészet tíz éve – Év háza pályázat 2008-2018 című könyvet.

Summary
Balatoni álomnyaraló lett az Év háza 2018-ban
Article Name
Balatoni álomnyaraló lett az Év háza 2018-ban
Description
A díj mára a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!