Zsiga-Csaba-BRM-Hungary-1000km-Bianchi-Kerekparozas-Ultramaraton-Biciklizes-Fonyod-Badacsony-CsodalatosBalaton

1009 kilométert kerékpározott 39 óra alatt a fonyódi Zsiga Csaba

Emberfeletti teljesítménnyel 1009 kilométert tekert le kevesebb, mint negyven óra alatt Zsiga Csaba. Múlt héten csütörtökön indult a BRM Fifty-Fifty Tour 1000 kilométeres versenyén.

24 résztvevő vágott neki az ultramaratoni távnak, amelyet 75 óra alatt kell teljesítenie a versenyzőknek. A kerékpárosoknak 3 országon át 13 települést (Pécs, Orfű, Bonyhád, Sárbogárd, Veszprém, Ajka, Nagykanizsa, Barcs, Donji Emovci (Horvátország), Slavonski Brod, Gunja, Ilok, Daj, Zlatna Greda, Pécs)  kell érinteni egy előre megadott útvonalon.


Minden versenyző saját magának osztja be az idejét, hogy mikor áll meg enni, inni, pihenni, aludni esetlegesen. Az ultramaratoni kerékpározás Pécsről indult, ahonnan a rajt után a főszervező Kuzler Béla annyi segítséget nyújtott a versenyzőknek, hogy autóval az első horvátországi pecsételő ponthoz elvitte a bringások váltó ruháit és tisztálkodó szereit. A versenyzők itt vacsoráztak, fürödtek, átöltöztek és pár órát aludtak. Ennél a pontnál már több mint 500 kilométert kerékpároztak, így igencsak aktuálissá vált egy kis frissítés és pihenés. Zsiga Csaba a CsodálatosBalatonnak elmondta azt is, hogy innen hajnalban indultak tovább, amikor a levegő hőmérséklete 4 fokos volt és a köd sem könnyítette meg a helyzetet.

Zsiga-Csaba-BRM-Hungary-1000km-Bianchi-Kerekparozas-Ultramaraton-Biciklizes-Fonyod-Badacsony-CsodalatosBalaton Horvatorszag 4fok

Négy defekt, sótabletták, vitaminok, speciális kerékpáros zselék

Az ilyesfajta ultramaratoni kerékpáros teljesítmény túrákon nincsen lehetőség arra, hogy egy bőröndben magukkal vigyenek a versenyzők élelmet, vizet, gps és telefon töltőt, ruhát. A legminimálisabb felszereléssel megy minden kerékpáros. Vizet is folyamatosan úgy kértek házaknál a versenyző, Csaba elmondása szerint mindenhol nagyon kedvesen fogadták őket a pár perces megállók esetén.

Menekülteknek nézték őket a horvátországi rendőrök

Horvátországban a szerbiai határhoz közel a rendőrök megállították őket, mert pakisztáni menekültek országúti versenyzőknek álcázva próbáltak korábban átjutni a határon. Az igazoltatás végén a rendőrség emberei elnézést kértek, és jó utat kívántak a verseny további részéhez Csabáéknak.

Elsőként a célhoz közeledve ötfős csapatban együtt érkeztek meg Pécsre Csabáék.

39 óra 31 perc kerékpározás után 1009 kilométert tekerve bőven a határidő előtt teljesítették az ultramaratoni távot.

Zsiga Csaba-Fifty-Fifty-Ultramaron-Kerekparozas-Biciklizes-Bianchi-CsodalatosBalaton-Fonyod


2019-ben irány Párizs a világ legextrémebb túraversenye

A BRM egy olyan világszerte elterjedt teljesítménytúrázás amiben eltűnnek a földrajzi és időbeli határok, hisz az év minden hónapjában szerveznek túrákat a világ számos pontján. A magyarországi Randonneurs Hungary, az Audax Club Parisien szabály rendszerét követve, kora tavasztól késő őszig rendezi meg túráit, így már idehaza is elérhető a kerékpáros teljesítménytúrázás legmagasabb szintje.

4 teljesítménytúrát kell a versenyzőknek teljesíteni, amellyel jogot szereznek a 4 évente induló, Párizs – Breszt – Párizs versenyre. A jövő évi 1200 kilométeres versenyre közel 6000 indulóra számítanak, ahol a verseny során az indulóknak több mint 10.000 méter szintkülönbséget kell megtenniük. A világ közel 70 országából érkeznek indulok, köztük lesz Zsiga Csaba is!


De ki is az a Zsiga Csaba, aki másfél éve még 132kg volt?

Fonyódi lakos, aki egy magánéleti válság után hozta meg a döntést, és elkezdett országúti kerékpározni. A súlyom jojózott: hol lefogytam 15 kilót, hol 10 kg feljött annak ellenére is, hogy nem hittem a jojó-effektusban. Az eszköz adott volt, régen a kisfiam is bringázott, így volt otthon egy kerékpár, még ha méretben nem is volt megfelelő. – mondja Csaba

Nagyon nehéz volt először a kerékpározás, hatalmas kitartás kellett hozzá, de hamar olvadni kezdtek rólam a kilók. Ehhez persze az életmódváltás is kellett, az étkezésemet is át kellett alakítanom. Kezdetben csak 20 km-t, majd 50-et tekertem, és ahogy egyre kevesebbet mutatott a mérleg, úgy indult be a lendületem is. 2 hónap alatt már 40 kg-tól szabadultam meg. Igaz, az első két hétben extrém diétát csináltam végig, két héten át kizárólag vitaminokkal és léböjtkúrával. A kerékpározás aztán óriási élmény lett nekem, majd pedig egyenesen szenvedély, életforma és hitvallás.

Csaba Bianchi nagykövet lett – a világ egyik legrégebbi kerékpár márkája

Az olaszországi márkának szerte a világon van egy Ambassador (nagykövet) programja. Kizárólag a legextrémebb kihívásokat teljesítő embereket és versenyzőket támogatnak. A magyarországi márkaképviselő Milánóban tekintett meg egy kerékpárversenyt, és a kinti vezetőkkel egyeztetve elindították hazánkban is a Bianchi Ambassador programot, amelynek köszönhetően Csaba az első hazai támogatott versenyző.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!