Beteg fákat vágtak ki Keszthelyen a Balaton szálló mögött

Évtizedek óta szégyenfoltja a keszthelyi Balaton-partnak a romos, egykoron szebb napokat megélt Balaton szálló és a mögötte lévő fás, földes, kavicsos terület. A híresztelésekkel ellentétben kizárólag a balesetveszélyes fákat vágták ki a szálló mögötti területen.

Ez a terület, a közhiedelemmel ellentétben, nem közterület, annak ellenére sem, hogy a Keszthelyen tartózkodók ezt közösségi térként használták, valójában évtizedek óta magánkézben van.

Az új tulajdonosok – akik helyi vállalkozók – tájékoztatása alapján a Balaton szálló épületét, illetve a hozzá kapcsolódó területet 2020 februárjában vásárolták meg egy ingatlanbefektető cégtől, olyan szándékkal, hogy a 20-25 éve elhanyagolt Balaton szállót az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal előírásai alapján eredeti, korhű állapotába visszaállítsák, és eredeti funkciójának megfelelően hotelként üzemeltessék. Az épület mögötti elhanyagolt területen a szálló stílusához illő, de mégis a mai kornak megfelelő modern, igényes vendéglátó egységeket, az emeleten pedig szálláshelyeket alakítanak ki, természetesen az építésügyi jogszabályok betartásával.

Az új tulajdonosok 2020 őszén azzal keresték meg a keszthelyi önkormányzatot, hogy a területen található fákat szeretnék szakértővel megvizsgáltatni. Az önkormányzat javaslatára Dr. Szabó István botanikus professzort, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület tagját kérték fel a szakértői vélemény elkészítésére, mivel rendkívül jól ismeri a keszthelyi botanikai értékeket. Szabó professzor felmérése 2020. 11. 18-án készült el, melyet az új tulajdonosokon kívül az önkormányzat részére is továbbított.

A dokumentum azt tartalmazza, hogy a 63 fából 26-ot mindenképp meg kell hagyni, mert értékes fák, mint például a terület közepén álló vadgesztenyék, és 16 darab kivágandó fát jelölt meg a professzor úr. Ezek között már gyökérnyaki korhadású, gyér lombkoronával, vagy több törött, száraz ággal rendelkező egyedek vannak. A maradék 21 fa pedig inváziós fa, száz százalékban zöld juhar, amely nem honos és irtandó. Így lettek bekategorizálva a fák a területen – tájékoztatta a CsodalatosBalaton.hu szerkesztőségét Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, természetvédelmi mérnök.

Az új tulajdonosok nyilatkozata alapján csak a legszükségesebb és balesetveszélyes fákat távolítják el, hogy minél több lombos egyed maradjon meg a területen, s a jövőben a kivágottakat is pótolni fogják.

Mindezekre a munkálatokra a parkoló autók és a gyalogosan közlekedők biztonsága érdekében volt szükség. Az időpont kiválasztásában fontos szerepet játszott az is, hogy a jelenlegi természetvédelmi jogszabály szerint csak a vegetációs időszakon kívül lehet fát kivágni, ez pedig február 28-ig tart.

A tulajdonosoktól azt az ígéretet kaptuk, hogy a tervezési folyamat lezárulta után részletesen bemutatják a CsodalatosBalaton.hu szerkesztőségének a fejlesztési terveket a területről, amiről mi azonnal beszámolunk majd.

Az előzőekben említett zöld juhar Magyarországra évszázadokkal ezelőtt lett betelepítve, mint dísznövény és erdészeti fafaj.

Óriási magmennyiséget szór, az árterületeken, mint a Balaton-parti részen, nagyon gyorsan szaporodik. Más fajokat kiszorít, sem ökológiailag, sem esztétikailag nem méltó a Balaton-parti területre.

Ez a fafaj az amerikai fehér szövőlepke tápnövénye, a rovar elszaporodása pedig jelentős károkat tud okozni a gyümölcsösökben.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!