Keszthelyen módosul az építési szabályzat, újabb fejlesztések jöhetnek

A beépíthető alapterület és az építménymagasság növelésével két nagy Balaton-parti területet érint az a módosítás, melyről  a 2019. február 26-i rendkívüli ülésen, 9 igen, 1 nem szavazattal, született döntés.

A keszthelyi Balaton-part rendezési tervéről Ruzsics Ferenc, a város polgármestere tartott sajtótájékoztatót február 27-én.

– 2006 óta polgármesterként munkatársaimmal együtt mindig azon fáradoztam, hogy a többi Balaton-parti településsel folytatott versenyben Keszthely előrébb kerülhessen – kezdte sajtótájékoztatóját a város első embere, aki kiemelte: annak ellenére, hogy a körülmények évtizedek óta lehetőséget adnának a fejlesztésre, azok mégis alacsony szinten maradtak. A minőségi szállásférőhelyek és szolgáltatások hiányának megszüntetéséhez befektetések ösztönzésére van szükség Keszthelyen.

A helyi szabályozási előírások változtatása két nagy területet érint. A harmadik térség, a Szabadstrand környezete, a zöldterületek visszapótlására szolgál majd.

Libás-térség

A Libáson fekvő Keszthelyi YachtKikötőnél többlet beépítés ezután sem történhet, de az építménymagasságot kis mértékben növelték.

A Libás-térségben fekvő Keszthelyi YachtKikötő, fotó © HAJOZAS.HU

– Ez elősegítheti az utóbbi években egyre jobban működő és mindenki számára nyitva álló kikötő fejlesztési lehetőségeit – mondta Ruzsics Ferenc.

Pavilonsor, Balaton és Hullám szálló

A Balaton-part főterének is hívott Balaton és Hullám szálló, valamint a Pavilonsor és a Balaton-parti focipálya ingatlanai a másik, módosítással érintett tömbterület.

Hullám szálló 2019. február 27-én, fotó © CsodalatosBalaton.hu

– A balatoni vízpart-rehabilitációs szabályozás alapján a vízparthoz kapcsolódó vegyes területeken a beépítettséget az eddigi 30 százalékról 50 százalékra emeltük, amely csak a Balaton szálló és a sportpálya területén jelenthet változást.

Az építménymagasságnál a 12,5 méter helyett azonban csak 8 métert engednénk. Ez a két meglévő szállodánál, melyek magassága ezt az értéket meghaladja, nem jelent változást, a pavilonsor épületei, melyek eddig 7,5 méter magasak lehettek, az új szabályok révén fél méterrel növekedhetnek – közölte a polgármester

Balaton szálló 2019. február 27-én, fotó © CsodalatosBalaton.hu

– A pavilonsor esetében jelentős változás, megújulás akkor várható, ha fejlesztés indul a focipálya területén – mondta a polgármester, aki hozzátette: “Hosszú évek óta hangoztatom azt, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő Balaton-parti futballpálya az önkormányzat számára egy holt vagyon. Sportlétesítményként történő üzemeltetése költséges, nem gazdaságos. A terület akár a szomszédos Városi Stranddal, valamint a pavilonsorral közösen történő hasznosítása, megfelelő idegenforgalmi fejlesztéssel együttesen jelenthet a városnak fejlődést, s ezzel együtt bevételt. A funkció megtalálásához, a fejleszthetőség eléréséhez azonban a terület egységben történő szabályozására és helyi szabályok adta lehetőségek javítására van szükség.

– A közös övezetben kezelés lehetővé teszi az egységes fejlesztést az egész területen. Pavilonsor, futballpálya esetén sem lesz nagyobb az építménymagasság, mint a szomszédos műemlék szállodáké. Az 50%-nál kisebb beépítési lehetőséggel ugyanakkor az önkormányzat magát hozná kedvezőtlenebb helyzetbe. Természetesen mind egy jövőbeni önkormányzati beruházásnál, mind pedig egy későbbi esetleges értékesítésnél odafigyelünk, hogy milyen fejlesztési elképzelések lesznek a koncepcióban – közölte a polgármester.

Summary
Keszthelyen módosul az építési szabályzat, újabb fejlesztések jöhetnek
Article Name
Keszthelyen módosul az építési szabályzat, újabb fejlesztések jöhetnek
Description
A keszthelyi Balaton-part egy része méltatlan állapotban van, s ennek fejlesztésére, fejlődésére ad lehetőséget az építési szabályok módosítása.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!