Jókai Kilátó – lélegzetelállító panoráma 330 méter magasról a Balatonra

A 317 méter magas balatonfüredi Tamás-hegyen álló fából épített, háromemeletes Jókai-kilátóból elképesztő panoráma tárul elénk.

Az Aranyember útján

Autóval egészen a Kilátó utca  végén lévő parkolóig tudunk menni. Itt egy meredek lépcsősort kell leküzdenünk, hogy felérjünk a hatalmas kereszthez.

Szép, rendezett környezet, pihenőpadok és remek kilátás fogadja a látogatokat.

A lábunk előtt hevertek Füred piros tetős házai, mögöttük a Balaton. Sőt a távolban még Tihany is beköszön.

A gigantikus Tamás-hegyi kereszttől a kéktúra és az Aranyember útja tanösvény együtt vezet fel a Jókai-kilátóig.

A kicsit több mint 600 méter hosszú tanösvényen hat állomáson pihenhetünk meg és gyönyörködhetünk a tóra nyíló panorámákban.

A hegyre vezető úton több helyen találunk padokat, amelyeket az Aranyember című Jókai-regény hőseiről neveztek el. A jól jelzett ösvény gyönyörű, védett, tölgyerdőben vezet fel a hegyre, különösen ősszel varázslatos a vörösben izzó cserszömörce bokrok látványa.

A ligetes erdő egyre sűrűbbé válik, és hamarosan felérünk a Tamás-hegy (317 m) tetejére, a fából épült, Jókai-kilátóhoz.

A kilátó lépcsője nagyon meredek, inkább egy létrához tudnánk hasonlítani, így ezzel mindenki csak óvatosan, főleg lefele.

A toronyból teljes körpanorámát élvezhetünk, íme 17 drónfotó, hogy milyen is a naplemente innen:

Naplemente után elindultunk vissza a parkolóhoz, és a hatalmas kereszt egy új arcát mutatja.

Összességében egy könnyed, rövid – tempótól függően 20-30 perces – túrával elérhető a Jókai kilátó. Aki Balatonfüreden jár, feltétlen látogasson el ide legyen bármilyen is az időjárás és az évszak!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!