Itt a Balaton-felvidék 2018-as őszi programjainak részletes listája

Azt, hogy a Balaton nemcsak nyáron nyújt kellemes időtöltést, hanem minden évszakban, talán legjobban a természetben érezhetjük.

Hiszen az erdők megannyi színben pompázó lombkoronái, a a megmászásra kínálkozó hegyormok, a kápráztató panorámát nyújtó balatoni kilátók, a csodás szőlőhegyek, a források, a tavak mind-mind testi-lelki feltöltődést nyújtanak.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi TDM szervezetekkel 2018-ban is megszervezte az őszi Nyitott Balaton programsorozatot, amelyhez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott.

2018. október 5. és november 4. között színes programokkal és kedvezményekkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a Balaton nemcsak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem az őszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni.


Összeszedtük egy csokorba a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2018. őszi Nyitott Balaton programsorozatban részt vevő programjait, kedvezményeit.

2018. október 6., 9.00-17.00, Kápolnapuszta, Kis-Balaton

Kapolnaspusztai Bivalyrezervatum Balaton Felvideki Nemzeti Park CsodalatosBalaton

fotó © bfnp.hu

1931 óta ünnepelik október 4-én Az állatok világnapját. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

A Bivalyrezervátum a felnőtt látogatók számára a jeles nap alkalmából kedvezményesen látogatható. Tanösvény, állatsimogató, játszótér, kilátó, kiállítás, lovaskocsizási lehetőség nyújt az egész család számára szabadtéri élményeket. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.


2018. október 6., 10.00-13.00, Siófok, Töreki-tavak

2018. október 7., 9.00, Zalavár, Kis-Balaton

2018. október 7., 9.00, Miklósfa, Mura-mente

fotó © Vers József

Az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából mindhárom területen természetvédelmi őr segítségével ismerkedhetünk a tavon tartózkodó madárvilággal.

A madármegfigyelés játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.


2018. október 10., 14.00, Hévíz

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Egy túra alkalmával ismerhetjük meg még közelebbről a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Terület élővilágát, a természet csodáit, melyeket az egyedülálló Hévízi-tó és annak környéke rejt.


2018. október 14., 11.30, Tapolca

Változatosabbnál változatosabb vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe a Szent György-hegy – Haláp ,,duplavulkános” bazalttúra alkalmával.

A szüreti időszakra időzített geotúrán élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit.

2018. október 20. 9.00, Balatongyörök

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Kilátótól kilátóig vezet a Keszthelyi-hegységben hirdetett túra, melyet természetvédelmi őr vezet.

A balatongyöröki Szépkilátótól indulva, a Bél Mátyás kilátóról, a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál kilátóról, a Padkűi kilátóról, a Márványkőfejtő-hegyről és a Batsányi kilátóról is megcsodálhatják a bátor túrázók az őszi színekben pompázó Keszthelyi-hegységet.

2018. október 20., 10.00-16.00, Tihany

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes termékeknek, amelyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. A Levendula Ház Látogatóközpont egy sorozatot indított, hogy bemutassa ezeket. Október 20-án tökmagkrémmel készült falatkákat kóstolhatunk a Látogatóközpontban.
A rendezvény keretében kézműves foglakozást is hirdetnek a Látogatóközpont nyitvatartási idejében.

2018. október 21., 10.00, Balatonfüred

Az őszi színes-köves geotúra hegyen-völgyön kanyargó, gyönyörű útvonala valódi feltöltődést tartogat minden természetjárónak.

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Koczor-pince – Száka-hegyi Geológiai-tanösvény – Bocsár-hegy – Szöllősi-séd – Noszlopy-forrás – Aszófői-séd – Koczor-pince

2018. november 4., 10.00, Úrkút

fotó © bfnp.hu

A múlt mélységes kútjába pillanthatnak be a rendhagyó geotúra résztvevői.

Az Úrkúti-őskarszt birodalmában, a hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”, amikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó “mészkő „kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, akiket a tenger alatti vulkánok felől érkező „ásványleves” tartott életben. Találkozhatunk helyi bányászokkal, akik csokitorta-szelethez és csokifagyi-fagyi gombóchoz hasonló mangánérc darabokat adnak kézről-kézre, így kerül tapintható közelségbe egy több mint 180 millió évvel ezelőtt létező világ.

A program második részében a falu felett található Köves-táblán teszünk időutazást a múltnak egy olyan közeli rétegébe, ami szinte még belélegezhető. a túrát a helytörténeti kiállítás megtekintésével koronázzuk meg, ahol eredeti tárgyak mesélnek nekünk, hangulatos szobákban elevenednek meg az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjai, a falu bányászembereinek élő, sokszor torokszorító tolmácsolásában.

Summary
Itt a Balaton-felvidék 2018-as őszi programjainak részletes listája
Article Name
Itt a Balaton-felvidék 2018-as őszi programjainak részletes listája
Description
Nyitott Balaton 2018 – Az őszi Nyitott Balaton programsorozatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott, számos izgalmas programot kínálva.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!