Föld Napi Konferencia a Balaton Régióban

fotó © Varga György / MTI

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a Föld Napja alkalmából Konferenciát szervez a Balaton Régióban.

A XX. század közepétől az emberi tevékenység mértéke rohamosan nő, amelynek eredményeként a természet és minden, amit az emberek számára biztosít, egyre nagyobb veszélynek van kitéve.


„Ha elveszítjük a biológiai sokféleséget, akkor a természetes világ, az életet fenntartó rendszerekkel együtt a mai formájában megszűnik létezni. A természet adja a levegőt, amelyet belélegzünk, a szomjat oltó vizet, az életet, a felhasznált nyersanyagokat, a gazdaságot, amire támaszkodunk és nem utolsó sorban az egészséget.” WWF: Élő Bolygó jelentés 2016

Ahhoz, hogy változatos formáiban és funkcióiban meg lehessen őrizni a természetet, és az emberek számára méltányos otthont lehessen teremteni egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón, figyelembe kell venni a fejlesztési stratégiák, a gazdasági és üzleti modellek elkészítésénél, valamint az életmód megválasztásánál a tényt: csak egy bolygónk van, melynek természeti erőforrásai végesek. A globális célokhoz több ponton is kapcsolódva, a Balaton régió fejlesztési koncepciója szerint a „Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni.” Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja 2014-2030


A Föld Napja alkalmából tervezett rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a nemzetközi környezetvédelmi egyezményekről, a térségben megvalósuló természetvédelmi és földtani és kulturális örökségvédelmet szolgáló projektekről, programokról és a lehetséges társadalmi szerepvállalásról.

A konferencia címe: Föld Napi Konferencia a Balaton Régióban
A konferencia időpontja: 2017. április 25.
A rendezvény helyszíne: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Park Villa (8229 Csopak, Kossuth u. 16.).

Kérjük, hogy részvételi szándékát a letölthető jelentkezési lap visszaküldésével jelezze e-mailben a peterffy@balatonregion.hu címre, vagy a 84/317-002 faxszámon legkésőbb 2017. április 21. (péntek) 12.000 óráig.

Tervezett Program

9.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 – 10.10 Konferencia megnyitása és köszöntő

10.10 – 10.40 Közös környezetünk: a nemzetközi együttműködés és az egyezmények jelentősége

  • Dr. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár (SzIE), a Környezettud. Doktori Iskola oktatója (ELTE)

10.40 – 11.10 Víz Világ Fórumok

  • Prof. Szöllősi-Nagy András, World Water Council alapító tag

11.10 – 11.50 KEHOP forrásból megvalósuló természetvédelmi projektek (gyepterületek hosszú távú megőrzése, Bakony–Balaton Geoparkban a földtani örökség védelme, Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása, veszélyeztetett madárfajok és denevérfajok megőrzése)

  • Petróczi Imre, szakmai igazgatóhelyettes, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

11.50 – 12.10 Hévízi-tó Átfogó Tóvédelmi program

  • Hévíz Város Önkormányzata

12.10 – 12.20 Kérdések, hozzászólások

12.20 – 13.20 Ebéd

13.20 – 13.40 Természetvédelem és a társadalom

  • Miókovics Eszter, Nők a Balatonért Egyesület

13.40 – 14.00 Madárbarát programok bemutatása (madárbarát iskola / óvoda / kert – környezeti nevelés)

  • Kovács Gyula, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

14.00 – 14.20 Világörökségi kulturális és kulturtáji helyszínek

  • Kálóczi Kálmán, kuratóriumi elnök, Balaton Világörökségéért Alapítvány

14.20 – 14.30 Kérdések, hozzászólások

14.30 Konferencia zárása

A rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!