Az Ecséri romtemplom, a különleges román kori templom Révfülöpnél

A templom méretét tekintve inkább a kisebb építményekhez sorolható, alaprajza mégis nagy hasonlóságot mutat a 11-12. századi nagy templomokéval és székesegyházakéval.

Az egykori Ecsér falu román stílusú temploma feltehetően egy korábbi építmény alapjaira valamikor a 12-13. században épült. Első hiteles említés 1329-re datálódik. 1430-ban gótikus stílusban átalakították. A törökök mérték az első nagy csapást a templomra: nem csak a falut dúlták fel, hanem templomát is felégették. A magára hagyott templomot a természet visszahódította, majd a visszatelepülő lakosság kezdte pusztítani.

A román kori háromhajós, félköríves szentélyzáródású templom romjai viszont ma is állnak. A védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó nyomai is felfedezhetőek.

A templom hajójában két sorban három-három négyzetes pillér áll, a déli pillérsoron rekonstruált áthidaló ívekkel.

fotó © Simon Zoltán

A templom déli oldalán előcsarnok volt, az északkeleti oldalon sekrestye és csontkamra. A szentély a hajónál magasabbra épült, lépcsője előtt pedig a kegyúri család tagjainak sírjait találták meg. Egy hatalmas keresztelőmedence is előkerült, valamint több, gyönyörűen faragott kő.

fotó © Simon Zoltán

Toronnyal is rendelkezett egykoron a templom a hajó nyugati részén.

fotó © Simon Zoltán

A templom közvetlen környezete védett terület, a gyep alatt vannak a hajdani falu házainak maradványai.

A plébánosházat már feltárták.

fotó © Simon Zoltán

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!