Átadták a Berek Látogatóközpontot Buzsák-Csisztafürdőn

Az épületben több interaktív kiállítóhely mutatja be a Nagyberek növény- és állatvilágát, illetve Buzsák népművészetét, de helyet kapott benne egy színházterem is, amely alkalmas közösségi rendezvények megtartására.

2023. augusztus 24-én ünnepélyes keretek között adták át a Berek Látogatóközpontot a Somogy vármegyei Buzsákon. A létesítmény megvalósítására uniós források felhasználásával több mint félmilliárd forintot biztosított a kormány.

A Berek Látogatóközpont egész évben nyitva áll a vendégek előtt, a látogathatóságot nem befolyásolják az időjárási tényezők.  Többnyelvű interaktív tárlatvezetés szolgálja a vendégeket. A földszinten állandó kiállítás látható, emellett a süllyesztett nézőtérrel ellátott belső kiállítótér előadások, koncertek, egyéb speciális igényeket is kielégítő programok megszervezésére szolgál.

A Buzsák-Csisztafürdő Látogatóközpont legnagyobb attrakciójának ígérkezik, egy a kifejezetten általános iskolás korosztályt célzó – de a játékos felnőtteket egyaránt megérintő – interaktív kiállítás, melyben a hagyományos bemutatóhelyekkel ellentétben minden megfogható, megérinthető forgatható.

A Nagy-Berek élővilágát úgy tárják a látogató elé, hogy a lehető legkevesebb „szöveg” mellett élmények segítségével fedezhessék fel a lápi élővilág sajátosságait, és egyedi jellemzőit.

Mindezt egyedi interaktív kiállítási- és multimédiás eszközök segítségével, mely alapvetően meghatározza egy korszerű kiállítás mennyire képes felkelteni a fiatalok és a turisták érdeklődését. Az alapvetően egy nagy térbe tervezett kiállításban megjelenítjük a Nagy-Berek lápi élővilágának legérdekesebb fajait, jellemzőit a rendszertani kategóriáknak megfelelően.

A tér egyik attrakciójaként a térben található egy valódi vízibob, melybe beülve a mai kor követelményeinek megfelelő VR szemüveg segítségével lápi utazásra visszük a látogatóinkat.

Az átadóünnepségen Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány azért támogatta a helyiek törekvéseit, hogy minél többen megismerjék Buzsák világhírű népi és népművészeti hagyományait és természet adta értékeit. Az államtitkár jelezte, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a következő években is a település további gyarapodását segítő beruházásokat terveznek. Példaként említette a helyi termálfürdő fejlesztését, amihez szintén uniós források felhasználását tervezik.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője közölte: a környék legnagyobb kincse a fürdő, ezért azon kell közösen dolgozniuk, hogy minél több vendégeket vonzzanak oda. A visszaépített kisvasút volt az első lépés, és “minden várakozást felülmúlóan” sok utas használja, a második pedig a kerékpárút Fonyód felől, amely idén elkészül – mondta. Rámutatott, hogy a buzsáki fürdőt Zalakaros és Kehidakustány szintjére kell emelni, mert termálvize arra predesztinálja.

Kara Lajos polgármester elmondta, hogy a 2017-ben elnyert pénz nem volt elég a projekt befejezéséhez, ezért kiegészítő támogatásra volt szükségük, illetve csökkentett műszaki tartalommal valósult meg a létesítmény. Úgy vélte, az egész évben működő buzsáki Csisztafürdő mellett a visszaépített kisvasút, a készülő kerékpárút és most már a látogatóközpont is vonzóvá teheti a települést.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!