A Nagyberek tájain kanyargó Balatonfenyvesi kisvasút, amin élmény az utazás

A Balatonfenyvesi kisvasútat egy különlegesen szép földrajzi helyen, a Balaton egykori legnagyobb öblében, a Nagyberekben hozták létre.

A Balatonfenyvest övező terület egykoron a Balaton vízfelületéhez tartozott, de a hullámzás hatására létrejött turzásgátak elszakították a tótól. Az így létrejövő mocsaras területet az 1860-as években lecsapolták, majd megkíséreltek a területen termőföldeket létrehozni, ám megközelítését hátráltatta a sáros, süppedős talaj.

Ennek megoldására a két világháború között egy 4 kilométer hosszú, 600 mm nyomtávolságú vasútvonalat építettek a balatonfenyvesi MÁV állomás és Imre-major között. Ekkor a vasúti kocsikat még lóval vontatták, menetrend szerinti utasforgalom nem volt. A világháború viharában azonban e rövid vonal megsemmisült, és egy új vasút építésére volt szükség.

A Balatonnagybereki Állami Gazdaság kezdeményezésére 1950-es években kezdték meg a 760 mm nyomtávolságú gazdasági vasút pályájának lefektetését. A lápos, mocsaras területen egymásra merőleges vágányokkal hálózták be. A területen lévő majorságokból mezőgazdasági terményeket, tőzeget és mésziszapot szállított a balatonfenyvesi vasútállomásra.

A talpfákra 12–14 kg/folyóméter tömegű síneket szegeltek vagy csavaroztak, a vágányokat salakágyazatba fektették. Az ideiglenes vágányokon kezdetben lovakkal, majd gőz- illetve motoros mozdonyokat helyeztek üzembe.

Az áruszállítási feladatokra tervezett kisvasúton már 1955-ben szükség személyszállító kocsikban megkezdték az utasok szállítását, majd 1956-tól megindult a menetrendi személyszállítás is. A területen található majorok lakosságát ezzel vitték munkába, iskolába, orvoshoz.

Az 1980-as évek közepétől jelentősen megnőtt a turistaforgalom, akkor kerültek a gazdasági vasútra a nagy befogadóképességű, korszerűbb személykocsik, Mk48-as dízelmozdonyok, valamint a nosztalgiavonatok továbbítására egy 490-es gőzmozdony is.

Napjainkban mind a turisták, mind a helybéliek szívesen utaznak a kisvasúton, hiszen a kellemes kikapcsolódás emellett a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában is gyönyörködhetnek az utasok.

A kisvasút hálózatának utóbbi években történt fejlesztése miatt megújult állomásépületek, valamint a csisztai gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon újjáépített pálya várja az utasokat.

Balatonfenyvesről Csisztafürdőre induló vonatok:

9.10, 11.10, 13.10, 15.10, 17.10, 18.40

Balatonfenyvesről Somogyszentpálra induló vonatok:

5.46, 8.35, 11.35, 14.35, 16.35, 18.35

A vonalon regionális tarifa van érvényben, ezért itt utasaink az országos árakhoz képest 25% kedvezménnyel utazhatnak. A menetdíjak megállapítása az utazott km távolságnak megfelelően történik. Menetjegyek minimum 10 km-es távolságra vásárolhatók, bérletek válthatók.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!