Mesés tájakon kanyarogó kisvasutak a Balatonnál

A Balaton környékén több kisvasút is közlekedik.

A Balatontól délre egy, nyugatra két kisvasúton roboghatunk olyan eldugott helyekre is, melyeket autóval nem lehet megközelíteni, sőt, kerékpárjainkat is szállíthatjuk rajtuk!

Balatonfenyvesi Kisvasút

Magyarország utolsó megmaradt gazdasági vasútvonala a balatonfenyvesi, amely a Nagyberek legszebb részeit szeli át, amely egykor igazi mocsárvilág volt, átjárhatatlan nádasokkal, kisebb szigetekkel. A hangulatos kis falvakat, nádasokat, vadregényes erdős részeket érintő kisvasút ablakából kitekintve akár a nádasból felröppenő, védett madarakat is láthatunk. A Balatonfenyvesi kisvasút egész évben menetrendszerűen közlekedik, és 35 perc alatt ér el Balatonfenyvesről Somogyszentpálba.

fotó © MÁV Zrt.

Mesztegnyői Erdei Kisvasút

A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. A közel kilenc kilométeres fővonal a belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, kőris-szil ligeterdők, égerlápok között vezet, így kitűnő lehetőséget nyújt az itt élő állatok megfigyelésére, még a ritka fekete gólya és kárókatona is felbukkanhat. A személyvonatok munkaszüneti (szombaton és vasárnap) és ünnepnapokon, valamint június 1-től augusztus 31-ig szerdai napokon közlekednek, és kerékpárokat is szállítanak.

fotó © Mesztegnyői Erdei Vasút

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A Csömödéri Állami Erdei Vasúté a leghosszabb kisvasúti hálózat hazánkban: a Zala megyében található rendszer teljes hossza 109 kilométer. Érdekessége, hogy ennek mindössze a harmadán van személyszállítás, a forgalom nagy részét még ma is a fát szállító tehervonatok jelentik. Vonalai  vadregényes erdőkben kanyarognak, hangulatos településeken haladnak át, és számos turisztikai látnivalót kötnek össze. A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között haladva menetrendszerűen április végétől szeptember végéig közlekednek. Az utasok nagy kedvence a nosztalgiaszerelvény, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. Kirándulóidőben kerékpárok is szállíthatók a vonaton.

fotó © Zalaerdő

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!