Felújított pályán zakatol a balatonfenyvesi kisvasút

Befejezték a pályafelújítást a balatonfenyvesi kisvasúton, így ismét az engedélyezett 25 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

A kisvasút pályájának rekonstrukciójára a kormány 433 millió forintos összeget biztosított, melyet a vasúttársaság további 41 millió forinttal saját forrásból egészített ki.

Jövőre megkezdődik a fenyvesi kisvasút Imremajortól Csisztafürdőig tartó, 18 éve üzemszünet alatt álló, így mára növénnyel borított 8,3 kilométeres szakaszának a teljes újjáépítése. Erre a célra 2,1 milliárd forint támogatást különítettek el.

fotó © MÁV

2018-ban és 2019-ben összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, továbbá a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját is korszerűsítették. A kisvasút indulóállomásán megszépültek a peronok, illetve egy C50-es típusú dízelmozdonyt is kiállítottak a gyerekek örömére.

A kisvasúton a nyári főszezonban mindennap 14 vonat indul. A 14 kilométeres utat 40 perc alatt teszik meg a szerelvények. Az idei nyáron rekord forgalommal dicsekedhet a kisvasút: júliusban és augusztusban is 24 ezer ember utazott a járatokon, ez júliusban 12, augusztusban pedig 50 százalékkal nagyobb utasszámot jelent, mint tavaly nyáron.

fotó © MÁV

A kisvonatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest 25 százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani.

Nézd ÉLŐben a Balatont webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!