A három évszázada romos Csobánci vár

A szebb időket megélt Csobánci várnak már csak csonka faltöredékei mesélnek az elmúlt 750 évről.

A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el, de az 1270-es években már, mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Az 1300-as évektől a Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona volt, egészen a 17. század második feléig.  Nagy valószínűséggel uradalmi központként működött, és a Veszprém-Tapolca-útvonalat zárta le. A szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kis várat már a 14. században védőfallal övezték.

Folyamatosan emelkedő úton közelíthető meg a vár

fotó © Farkas Gyöngyi | Csodálatos Balaton

A harcos idők első szele 1490-ben érte a várat, mikor Mátyás király halálát követően Habsburg Miksa csapatai élén betört Magyarországra. Csobáncot, mint veszélyeztetett várat, Kinizsi Pál utasítására erődíteni kezdték.

Buda 1541. évi török kézre kerülése után Csobánc végvár lett, s őrizte a két világbirodalom, a Habsburg és az Oszmán-török impérium új határát. Ez idő tájt Csobáncot több ízben ostromolták az oszmán csapatok, megpróbálták bevenni, de sosem jártak sikerrel. Ezekben az időszakokban rátóti Gyulaffy László, korának kiváló vitéze, legyőzhetetlen bajvívója volt a vár ura és kapitánya.

fotó © Farkas Gyöngyi | Csodálatos Balaton

Az erődítmény 1669-ben vásárlás útján a herceg Esterházy-család tulajdonába került.

Esterházy Pál rendbe hozatta az épületeket, a falakat kijavíttatta

fotó © Farkas Gyöngyi | Csodálatos Balaton

A török kiűzését követően a Csobánci vár a lerombolásra ítélt erődítmények listájára került, de ennek végrehajtását megakadályozta a Rákóczi-szabadságharc kirobbanása. Csobáncban 1705-ig császári katonaság őrködött.

1707. február 25-e a vár történetének talán a legdicsőségesebb napja

fotó © Farkas Gyöngyi | Csodálatos Balaton

Rabutin császári generális mintegy ezerfős zsoldos serege megkísérelte elfoglalni, de Szász Márton kuruc vice hadnagy harminc gyalogos puskás hajdúja, és ugyanennyi bemenekült fegyveres nemesember, asszonyaik és lányaik alkotta védősereg visszaverte a támadást. Az osztrák, német, dán, szerb és labanc-magyar ostromlók mintegy négyszáz főt vesztettek, köztük 52 tisztet és az osztagot vezénylő Kreutz ezredest.

Csobánv mégsem kerülhette el sorsát: 1709-ben császári kézbe került. 1722-ben – már az Esterházyak tulajdonaként – lerombolt várként említik.

A vár romjaitól lenyűgöző panoráma tárul elénk

fotó © Farkas Gyöngyi | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!