A Balaton-felvidék csábító tanúhegyei

Még azokban is vonzalmat ébresztenek a Balaton-felvidék egykori vulkánjai, akik nem kifejezetten a természetjárás hívei.

Vannak olyan helyszínek, melyeket nem lehet elégszer bemutatni. Szerkesztőségünk számára ilyen, többek között, a Balaton-felvidék tanúhegyeinek sora. Nem csak az évszakok változásával engednek bepillantást örökösen változó arcukról, hanem akár minden nap érdemes meghódítani valamelyiket, és ámulni a festői környezeten.

A tetejükön rejtőzködő várromok, az oldalukon magasodó bazaltorgonák, a felszínüket változtató természeti erők hatalmassága, és sokszor az ember rombolása mindegyiket egyedivé teszi.

Josef Jordan már több alkalommal osztotta meg fotói a CsodalatosBalaton.hu portál hivatalos Facebook-csoportjában, s minden elkapott pillanata bizonyítja a Balaton-felvidék szépségét.

Hegyes, kúp alakjával hívja fel a figyelmet magára a Gulács, melynek utolsó kitörése körülbelül 3 millió évvel ezelőtt történt. A Tapolcai-medence más tanúhegyeihez hasonlóan ez is bazaltból áll, melyet egykor bányásztak is útépítési célból. 1961-ig üzemelt a kőbánya, nyomát a hegy sebei továbbra is őrzik.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A Hármas-hegy a Tapolcai-medence délkeleti peremén, Badacsony és a Gulács között, 180-210 méter közötti magasságával kb. 40-60 méterrel emelkedik környezete fölé. Mögötte magasodik Badacsony, a 11 kilométer kerületű, koporsó formájú Badacsony, amely 434 méterével a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A tanúhegyek nem csak önmagukban lenyűgözőek, hanem a róluk nyíló panoráma is festői.

Badacsonytomaj és a túlparton a fonyódi kettős kúp.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Badacsonytördemic, Szigliget és a Balaton.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Nemesgulács és a Szent György-hegy

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!