A balatonboglári Kék és Vörös kápolna utóélete: temetőkápolnából kiállítótér

A balatonboglári Temető-dombon az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékpark öleli körbe az egymáshoz közel álló Kék és Vörös kápolnát.

A neogótikus Kék kápolnát Körmendy Lajos gyógyszerész és földbirtokos építette 1856-ban, más források szerint 1891-ben a család síremlékeként.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Körmendy 1903-ig volt földbirtokos a településen, a temetőkápolna pedig néhány évtized múlva nagyon rossz állapotba került. Sorsa 1966-ban vett érdekes fordulatot:

Az elhagyottan álló épületet Galántai György képzőművész felfedezte

és Czövek Jenő balatonboglári plébános támogatásával, valamint a Veszprémi Egyházmegyei Hatóság jóváhagyásával 1968-ban a kápolna művészeti célú használatára 15 éves bérleti szerződést kötöttek.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Ez a kiállító hely aztán országosan ismert találkozóhelye lett mindazon képzőművészeknek, akik a kor aczéli kultúrpolitikáján kívül rekedtek. A tárlat körül azonban hamar gyülekeztek a viharfelhők és vélt, vagy valós botrányok után végül bezárták, majd a kápolna állami kezelésbe került és felújítás után ismét kiállítóhellyé vált.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A Vörös kápolnát, benne családi sírbolttal, Bárány Pál építtette 1857-ben

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A kegyhely – házasság révén – később a gyulai Gaál család birtokába kerül. Az 1970-es évektől nyári képzőművészeti kiállítások helyszíne, s a közelmúltban megújult környezetével, szabadtéri színpadával kulturális események helyszíne.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!