A 800 éves felsőörsi Bűnbánó Szent Mária Magdolna-plébániatemplom

Felsőörs a Balaton-parti Alsóörstől északra fekszik, s e vidék már az őskorban is lakott volt.

A prépostsági templom, feltehetően spanyol mintára,  a 13. században, román stílusban épült permi vörös homokkőből és szintén a falu kőbányáiban fejtett fehér dolomitból.

Mivel szemmel is jól látható különbségek vannak a torony és a templomtest között az anyaghasználatban, valószínűleg előbb a tornyot, majd később a templom többi részét építették fel.

fotó © Simon Zoltán

A templomnak két bejárata volt: a régi déli oldalkapu, s a torony alján át nyíló új, díszes bejárat.

fotó © Simon Zoltán

A főbejárat feletti kőből faragott portálé középen egy püspöksüveges alak látható, baljában pásztorbottal, jobbjával áldást osztva. Mellette jobbra egy férfi, balra egy női alak, bizonyára az alapító házaspár.

fotó © Simon Zoltán

A kapubéllet oszlop és pillérfejezeteit akanthus-féle levelek díszítik, s ezeken emberi és állati alakok faragott képei láthatók, kissé torzók, mintha a jó és rossz közötti küzdelmet ábrázolnák.

fotó © Simon Zoltán

A templom talán legszebb és legértékesebb  része tornyának gazdag díszítésű homlokzata és a három oromzatos, félköríves, egymástól kettős csomóval elválasztott ablak.

fotó © Simon Zoltán

Ezek az úgynevezett Herkules-csomók a démonok elleni védekezést szolgálták.

fotó © Simon Zoltán

1500 körül még egyszer átalakították a templomot, ekkor kapott a toronyalj, a  hajó és a szentély téglaburkolatot, az oldalcsarnokok és a kápolna pedig öntött terrazzopadlót.

fotó © Simon Zoltán

A templom pusztulása Mohács után kezdődött meg. 1552-ben a törökök Veszprémet is elfoglalták, s a pusztán álló felsőörsi prépostságot csak 1561-ben próbálták meg a kegyúr Batthyányiak betölteni nem  sok sikerrel.

A 17. században a reformátusok használták a templomot. Az 1730-as években Padányi Bíró Márton veszprémi püspök kezdte meg a romos állapotában is lenyűgöző templom újjáépítését a kornak megfelelő barokk stílusban.

fotó © Simon Zoltán

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!