Ahová tán már a kísértetek sem járnak: a balatonedericsi Fekete-kastély

Nevét talán a feketére festett ablakai és ajtói után kaphatta, esetleg vérfagyasztó, sötét múltja miatt, ki tudhatja…

A kastély urai a Nedeczky- és Lábatlani régi nemesi család tagjai voltak. Származásukat egész az Árpádok koráig viszik fel és akik Anjou Mária királynétól 1384-ben Nedece birtokot nyerik.

Már az út is izgalmas a Balatonederics külterületén fekvő kastélyhoz

fotó © Simon Zoltán

A családi címer az enyészetté váló kastély homlokzatán

fotó © Simon Zoltán

A természet átvette a hatalmat

fotó © Simon Zoltán

Nedeczky Lajos István 1880-ban építtette meg a nemesi család otthonát, melyet anyagi nehézségek miatt testvérének, Nedeczky Jenőnek adott el. Jenő a házasságkötése után, 1881-ben feleségével a felső Fekete-kastélyba költözött, ám Emma két évvel később tüdősorvadásban meghalt. Ő lehetett a kastély első áldozata. Ekkor kezdték folytatni az építkezést, és az épület végül Jenő képviselővé választása után, 1892 körül nyerte el végső formáját. Nem sokkal később kezdődtek a rejtélyes gyilkosságok.

Bejárat az elátkozott kastélyba, a padlón egy darab mozaik a múltból

fotó © Simon Zoltán

Az első gyilkosság 1912. július 2-án, éjfél előtt egy órával történt, amikor a birtok marhacsordájának gulyása féltékenységből a kastélyban késelte halálra kedvesét, a Nedeczky-család szakácsát.

fotó © Simon Zoltán

A következő áldozat maga Nedeczky Jenő volt, aki gyógyíthatatlan reumatikus betegségtől szenvedett, és alig két évvel a szakács-gyilkosság után, a saját 74. születésnapján, 1914. március 12-én, egy órával éjfél után agyonlőtte magát.

fotó © Simon Zoltán

1928-ban egy pesti ügyvéd, Vág Jenő és felesége költözött be. Az ügyvéd egy nap rajtakapta feleségét egy másik férfival, emiatt öngyilkos lett.

fotó © Simon Zoltán

A szeretőről – aki a “turbékolás” közben minden vagyonából kiforgatta az özvegyet – kiderült, hogy egy tizenháromszoros bigámia vádjával körözött csaló, aki egyszer csak szőrén-szálán eltűnt.

fotó © Simon Zoltán

Az özvegy eladta a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak, akiről kiderült, hogy kettős hírszerző volt. A front átvonulása előtt pár nappal a főtanácsos 1945. februárjában öngyilkos lett.

Mozaik maradvány

fotó © Simon Zoltán

A kastély egy ideig üdülőként üzemelt, a vasas szakszervezet dolgozóinak gyermekei jártak nyaralni egészen a nyolcvanas évek végéig. Az idők folyamán a nagyteremből étkező és konyha lett, a kastély mögé pedig további férőhelyeket és kiszolgáló épületeket húztak fel.

Az idő és a természet először ezeket döntötte romba

fotó © Simon Zoltán

fotó © Simon Zoltán

A kilátás továbbra is csodálatos

fotó © Simon Zoltán

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!