8 milliárdos gigaberuházás a keszthelyi Festetics-kastélyban

Újabb gigantikus beruházások szemtanúi leszünk a keszthelyi Festetics-kastély, illetve a Festetics-örökségek területén.

A részletekről Pálinkás Róbertet, a Helikon Kastélymúzeum igazgatóját kérdeztük.

– 2011-ben kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy készítsem el a Helikon Kastélymúzeum középtávú fejlesztési tervét. Célunk volt, hogy a Festetics-kastély várva-várt fejlesztései végre elinduljanak: egyrészt a beruházások révén, másrészt a látogatószám emelése miatt az attrakciók bővítésével.

Napjainkig, csak a nagy pályázatokat kiemelve, elkészült az Amazon teljes rekonstrukciója, így Keszthely egyik szégyenfoltja ma a város egyik legimpozánsabb épülete lett egy kiváló kiállítóhellyel. Ezenkívül a kastélyon belül is történtek változások: az épület központjából az északi szárnyba került az igazgatóság az irodákkal, s ennek helyére, méltó körülmények közé, a Festetics arcképcsarnok, valamint a hercegi családot bemutató szoba. Így átalakult a látogatók útvonala, befejeződött a “papucsban csúszkálós” kastélylátogatás, hiszen leszőnyegezett útvonalon, több látványos elemmel bővült kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Felújítottuk a pincét, létrehozva egy bormúzeumot és vendéglátó egységet.
Sor került a Festetics-mauzóleum rekonstrukciójára is. Ez összesen 2,8 milliárd forintos beruházást jelentett, s 2015. december 31-ig le is zárult.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a Festetics-kastély parkjának történeti rekonstrukciója: az 1885 és 1889 között Henry Ernest Milner által, viktoriánus mintára kialakított parkot az eredeti tervek felhasználásával alakítottuk újjá. Így, többek között, megszűntek az aszfaltos utak a parkon belül, több ezer fát, cserjét és más növényt telepíttettünk, gondoztunk, eredeti formájában állíttattuk helyre a tavat, az egykori hercegnői kamarakertet, valamint a szökőkutat, amely II. Festetics Tasziló feleségének, Lady Hamilton családjának címerében található liliomot formázza. Ezekre 410 millió forint pályázati forrást nyertünk.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

– Újabb pályázatokat nyert a Festetics-kastély. Milyen beruházások  várhatóak a következő időszakban?

– Ismét, csak a nagyobb projekteket említve, látványos és szükséges fejlesztések történnek a Festetics-örökség tekintetében. A szükséges kategóriába tartozik a kastély épületének gépészeti megújítása. Erre, többek között, azért van szükség, mert a különleges Festetics-bútorok visszakerültek a kastélyba, s ahhoz, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk ezeknek a kincseknek, a szellőzést, a fűtést, és a hűtést mindenképpen rendbe kell tenni. A nyertes Nemzeti Kastélyprogram pályázatunk még tartalmazza a Vadászati Múzeum két új diorámával való bővítését, valamint az egykori fejőház, a Schweizerei rekonstrukcióját.

A Fejőház látványterve

A szebb napokat megélt, 1880-as években épült fejőház eredeti kialakítása nagyon érdekes: a park felől volt egy főúri kis szoba, egy zsilip és mögötte az istálló. Így, mikor a hercegnő megérkezett és friss tejet kívánt, csak elsétált a Schweizereibe, kényelmes körülmények között kortyolgatta a frissen habzó tejet, s ezt az élvezetét az istálló bukéja sem zavarta a zsilipnek köszönhetően.

A beruházásnak köszönhetően a fejőház is eredeti funkciójával passzoló tematikában újul meg: „A tej útja” kiállítást láthatják majd az érdeklődők, s annak látványkonyhájában kipróbálhatják a sajtkészítést is. Ennek, a másfél milliárdos projektnek része még egy új, a park hátsó részén levő kapu kialakítása is.

Hazai forrásból nyertünk további 4 milliárd forintot, amelyből talán a leglátványosabb fejlesztést tudjuk megvalósítani.

Helyreállítjuk a történelmi kastélyparkot, amely így négyszeresére bővül.

A napjainkban nagyrészt elhanyagolt terület, melyet évtizedeken keresztül a honvédség használt, eredeti, Milneri tervek alapján születik újjá.

A Festetics-kastély történeti parkjának egységes terve

Visszaállítjuk az egykori lovas és agárpályát, és megszüntetjük a parkot kettészelő utat.

Emiatt további forgalmi változtatásokat kell majd életbe léptetni Keszthelyen, ezekről folyamatosan készülnek a tanulmányok.

A projekt tartalmazza még egy napelem park kialakítását, valamint a Fenyves allé rekonstrukcióját:

Fenyves allé, fotó © CsodalatosBalaton.hu

a fák pótlásán kívül turisztikai útvonalat alakítunk ki séta- és futóúttal, kocsikázható, akár lovaglásra is alkalmas úttal.

Fenyves allé madártávlatból, fotó © CsodalatosBalaton.hu

Az allé a fenékpusztai majorsághoz vezet, amely egy újabb, mintegy 1,5 milliárd forintos pályázat segítségével a mostani romos állapotából meseszép épületegyüttessé válik majd. Hiszen nem csak a kiskastély épülete, hanem a tőle balra fekvő kancaistálló, és a jobbra található borjúistálló épülete is megszépül és új funkciót nyer.

Kiállítórész, multifunkcionális kiállító- és rendezvénytér, piknikpark, lovaglási lehetőség ad majd ismét életet ennek a területnek, ahol egy postakocsi megállóhelyet is kialakítunk. Így a Szlovén-Magyar Interreg pályázat során nyert forrásból létrehozott korhű, de modern technikával felvértezett lovaskocsink egyik útvonala a kastélyból, a megújult Fenyves allén keresztül, a csodás, újjáéledt fenékpusztai majorság épületegyütteséhez vezet majd.

A Helikon Kastélymúzeum továbbá újabb 1,5 milliárd forintos támogatást nyert a kezelésében lévő Európa Nostra-díjas Szántódpuszta fejlesztésére, a majorság eredeti állapotába történő visszaállítására.

– Hol tartanak most a beruházások?

– Szántódpuszta és Fenékpuszta esetében az engedélyezési tervezés fázisában vagyunk, várhatóan áprilisra készülnek el a kiviteli tervek, júliusban lehetnek majd a közbeszerzések, s a terveink szerint 2020. év végére várható a befejezés.

A Nemzeti Kastélyprogram pályázat esetében már jogerős építési engedélyeink vannak, készek a kiviteli tervek, 2019. január végével kiírható a közbeszerzés, áprilisban a kivitelező kiválasztása, majd a munkaterület átadás következik. Számításaink szerint ez a projekt is 2020 végére fog befejeződni. A Vadászati Múzeum bővítése várhatóan már 2020. szeptemberére elkészül, hiszen szeretnénk a 2021-es Vadászati Világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszíne lenni.

A hazai, 4 milliárdos pályázat esetében a tervezés folyamatában vagyunk, konkrét időpontról itt még nem tudok beszámolni.


A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2018-ban is a leglátogatottabb magyarországi kastély volt a 230 ezer látogatójával.

Vadászati Múzeum, fotó © CsodalatosBalaton.hu

Ez összesen 730 ezer kiállításmegtekintést jelent, hiszen állandó kiállításával (Enteriőr kiállítás a kastélyban, Hintómúzeum, Vadászati Múzeum, Pálmaház a madárparkkal, Amazon kiállítóhely) vonzotta az érdeklődőket.

Pálinkás Róbert igazgatótól megtudtuk azt is, hogy a kombinált jegyek, melyek több kiállítás megtekintését teszik lehetővé, nagyon népszerűek voltak, s emiatt az egy főre jutó költés, illetve a kastélyban töltött idő is jelentősen nőtt.


Facebook-Banner-Reklam-CsodalatosBalaton

Summary
8 milliárdos gigaberuházás a keszthelyi Festetics-kastélyban
Article Name
8 milliárdos gigaberuházás a keszthelyi Festetics-kastélyban
Description
Új kiállítóhelyek létrehozása, a meglévő múzeumok fejlesztése, a történelmi kastélypark egybenyitása és felújítása is szerepel a kastély beruházási listájában.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!