150 éves a Balaton Csavargőzös, Balatonboglár egyik turisztikai attrakciója

A jubileumi évre a hajó különleges relikviákkal gazdagodott és egy új kiállítási teret is kialakítottak.

Kevés olyan hajó van ma a Balatonon, amely olyan kalandos éveket tudhat maga mögött, mint a Csavargőzös. 1873 óta szolgált a Balatonon és a Dunán, Magyarországon és Ausztriában. Hajtotta gőzgép és dízel motor, sok tulajdonos üzemeltette számos szolgálati területen.

2012-ben műemlékhajó lett Balatonbogláron, azóta a balatoni gőzhajózást ismerteti meg a látogatókkal.

A Csavargőzös, a Balaton második gőzhajója, és első csavargőzöse, 1872-ben a Zala-Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült. 1873 március 2-tól 1876-ig Révfülöp és Boglár között közlekedett, a hajó postát is szállított.

Az 50 fő befogadására képes utasszállítót “Zala-Somogy” néven rögzítették, de a legelső híradásokban is Balaton néven említették. Sok tulajdonosa volt, többször át is keresztelték. Alexandra, Mohács és Irma után méltatlanul FK-312 lett, ezzel a névvel hajóztak vele utoljára. A balatoni évek után átkerült a Dunára, majd ismét visszatért a tóra, de már nem állt szolgálatba. A Csavargőzöst is utolérte élete során a kényszerű technikai fejlesztés, a gőzgépet dízelmotorra cserélték, majd az is kikerült belőle. Átélt egy árverezést, leégett, majd végül újjászületett.

Ma méltó környezetben, felújítva ismerteti meg a látogatókkal a saját- és a balatoni gőzhajózás történetét,  tíz éve a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület gondozza.

2022-ben új kiállítótér várja az érdeklődőket, ahol első és második generációs dízel motorok láthatóak, valamint a beltérben a Csavargőzös – számítógépes rendszerben – Révfülöpre vezethető.

A múzeumhajó belsejében tablókon, korabeli tárgyakkal, leírásokkal kerülhetnek közelebb a látogatók a balatoni gőzhajózáshoz. A farrészben archív videókkal, vetítésekkel elevenedik fel a múlt.

A családbarát bemutató területen, az orrban gyerekszekció várja a kisebbeket, ahol játékos keretek között ismerkedhetnek meg a gőzössel, a hajózással, a csomókötéssel, és a kódlobogókkal. A hajó makettek között megtalálhatóak gőzösök, működő gőzgép modell, motorosok és vitorlások.

A Csavargőzös április 30-tól október közepéig látogatható.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!