12 havas fotó a téli, csodaszép Balatonfüredről

Balatonfüred a Balaton északi partjának fővárosa, amely történelme, kulturális öröksége, no és természeti adottságai miatt kedvelt célpontja a nyaralóknak.

Aki azt gondolná, hogy a zimankós téli napokon nem vonzó úticél a balatoni fürdőhely, Balatonfüred, igencsak téved.

Igaz, hogy üresen állnak a kikötőhelyek, igaz, hogy csendesek az utcák, és nyoma sincs a nyári tömegnek, de bátran állíthatjuk, hogy ez a havas-jeges nyugalom nagyon jól áll a városnak.

Balatonfüred, az északról a szelíd hegyek, délről a tó ölelésében fekvő, több mint 13 ezer lakosú város a múlt és a jelen harmonikus ötvözete. Már a római korban is lakott település volt, történelméről az ősi lakónegyedek, a régi épületek és templomok, a parkok vén fái mesélnek.

Balatonfüred egy kihagyhatatlan úticél, téli, szépséges arcát a 2021. január 17-én készült fotóinkon mutatjuk.

A mai Füred területén a középkorban több település létezett. Elsősorban a máig is folyamatosan tovább élő – de fontosabb szerepet csak a reformkor óta játszó – Füred. Tőle nyugatra Papsoka – a 14. századtól Siskének nevezik – helyezkedett el, mely rövidesen összeolvadt Füreddel. Füredtől északra a Kéki-völgy napjainkig megőrizte az egykor Kék falu nevét, amely a török elleni harcok során elnéptelenedett, elpusztult, csak a neve maradt fenn.  A ma Füred északkeleti részét képező Arács 1954-ig önálló község volt. Az Arácstól délkeletre fekvő Magyaré települést a középkor végére felszívta Arács.

Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik.

Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb.

Balatonfüred idegenforgalma tehát századokra nyúlik vissza és miután a füredi savanyúvizet gyógyvízzé illetve gyógyforrássá nyilvánították 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a Szőlő és a Bor Nemzetközi városa.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!