10 balatoni település Márton napi programja november 12-14. között

Márton napján a mai napig sok helyen csapnak táncos mulatságot, ahol az asztalról nem hiányozhat a libafogás és az újbor.

Márton napjához számos népszokás kapcsolódik: ezek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A hagyomány szerint ezen a napon nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta, ezzel is kedveztek a nagy dínom-dánom előkészületeinek.

A mondás szerint aki Márton napján libát nem eszik, az majd egész évben éhezik, aki pedig spicces lesz a bortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.

A sült liba mellcsontjából az időjárásra is jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a püspökfalat szavunk.

A balatoni Márton napi programok között válogattunk, s időrendi sorrendbe téve ajánljuk a finom borok és ételek, a mulatságok kedvelőinek.

Hévíz

Zalakaros

Siófok

Vonyarcvashegy

Balatonföldvár

Zánka

Badacsony

Gyenesdiás

Csopak

Balatonszárszó

Nézd a Balatont ÉLŐben webkameráinkon.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!