Variációk ABORRA: gasztrohétvége Hévízen november 12-14. között

Idén a rendezvény időpontja közvetlenül Márton-nap után lesz, így az újbor és a liba-napi menü is gazdagítja a menüajánlatokat.

2020-ban, több étterem és szálloda összefogásával indult útjára Hévízen a Variációk ABORRA rendezvény, melynek lényege, hogy több helyszínen Hévíz Város Borával készült levesek, főételek és desszertkülönlegességek közül lehet választani.

Fő összetevő: Fodorvin Borászat Aszófői Olaszrizling bora

A Hévíz Város Bora címet 2021-ben a Fodorvin Borászat 2020-as Aszófői Olaszrizlingje nyerte el. A borválasztást, szakmai zsűri részvételével, július 7-én a Hotel Spa Hévíz éttermében tartották. Az, hogy a zsűri a nevezett díjnyertes borok közül a legkiválóbbat választotta, mi sem bizonyítja jobban, hogy októberben az Országház Bora választáson 218 tétel közül olaszrizling kategóriában szintén a Fodorvin Aszófői Olaszrizlingjét választották meg győztesnek.

A Fodorvin borászat családi pincéje 1858-ban épült Aszófőn, a Vörösmáli-dűlőben, ahol jelenleg 9 hektáron családi borászatként gazdálkodnak. A reduktív módon készült bor jellegzetes zöldessárga színű, illatában a citrusos és a vegetális jegyek dominálnak. Telt íze kellemes savakkal egészül ki. Jelenleg a Hévíz Város Bora 2021 matricával a hévízi Tourinform Irodában is megvásárolható.

Különleges menüköltemények

November közepén a hévízi éttermek különlegesebbnél különlegesebb ételeket készítenek a nyertes bor felhasználásával. Ilyen finomságok lesznek például a Platán Étteremben az erdei gombás libamájragu Aszófői Olaszrizlinggel ropogós kalácson és a ropogós libacomb zsályás-rozmaringos burgonyával és Hévíz Város Borában párolt almaszeletekkel. De a NaturMed Hotel Carbona büfékínálatában – melyre nemcsak szállóvendégeket várnak – például savanyú káposztalevest lehet majd kóstolni füstölt hússal, kaporral, és Aszófői Olaszrizlinggel főzve. Lesz még libazúza ragu tejszínes gombamártással, Aszófői Olaszrizling illatosítással. November 14-én pedig báránysült lesz rozmaringos Aszófői Olaszrizlinggel, édesköménnyel valamint sertéscsülök sült Aszófői Olaszrizling borral, zöldséges fehér káposzta raguval a kínálatban.

Újra főz a 13 Séf

Két év kihagyás után „Így kerek az egész” mottóval ismét exclusive menüsorral várja a vendégeket a 13 séf. A vacsora mottójának kiválasztását az motiválta, hogy minden étel formája egyszerűen kerek lesz. Az Amuse Bouche-t, (libamell, avokádó, rózsabors) a Monarchia Étterem séfje Molnár Zoltán készíti, a hideg előételt (hízott libamáj, fürjtojás, füge) Barcza Zoltán a NaturMed Hotel Carbona**** séfje és Sendula Péter készítik el. A leveseket (liba zúza, szárnytő, angol zeller, pagoda karfiol, édesburgonya) Szücs Attila AzÉn Anyósom és Bán Lajos a Kolping Hotel Spa & Family Hotel**** séfjei főzik, a meleg előételeket (libamell, sütőtök, okra, nashi körte) pedig Tóthné Matil Alexa a Hotel Európa Fit**** séfje és Dénes György AzÉn Anyósom séfje készítik közösen. Az első főételt Farkas Bálint a 13 séf ötletadója, Tatár Attila Lotus Therme Hotel & Spa***** séfje (sertésszűz, pecsenyelibamáj, aszaltszilva) készítik majd el, míg a második főételt (libacomb, árpagyöngy, vargánya) Németh Tamás és Veres Ferenc egykori Hunguest szállodák séfjei tálalják. A libalába evolúció névre hallgató desszertet (eper, áfonya, vanília) Töreki Sándor, Hotel Spa Hévíz**** séfje és a mentor, Zámbó Tibor a NatruMed Hotel Carbona**** séfje keltik életre.

Kapcsolódó programok

A Hello Hévíz egyesület boltjai november 13-án hosszított nyitva tartással, 18:00 óráig lesznek nyitva és Hévíz belvárosában különböző Márton napi dekorációkkal készülnek.

A Hévízi Termelői Piac november 13-án délelőtt 7:00-13:00 között várja a vásárlókat, libás és boros finomságokkal is.

Vezetett városi séták három tematikában indulnak ezen a hétvégén: november 12-én 17:00 órakor Forró élmények fáklyás séta, november 13-án Fürdőtörténeti séta, november 14-én 10:00-kor pedig Véderdőséta – a tavirózsáktól az egzotikus halakig, kínál kulturális élményeket az érdeklődőknek.

A gasztro programok mellett a NaturMed Hotel Carbona**** például extra spa programokkal is készül erre a hétvégére. Lesz fehér- és vörösboros fürdő, mézes testápoló program, forralt bor fűszerei a szaunában szaunaprogram sőt szolid borkóstolás is.

A Hotel Európa Fit**** pedig Sunday Brunchot hirdet vasárnapra, hogy akár órákon át lehessen élvezni az ízek kavalkádját.

Nézd a Hévízi-tavat ÉLŐben webkameránkon.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!