Trófeaszemlét és solymászati napot rendeztek Keszthelyen

A szombati rendezvényen vehette át Hidvégi Béla Pantheon-díjas világvadász, a keszthelyi múzeum egyik alapítója a Conklin-díjat, melyet évente egy ember kaphat meg a világon.

Tizedik alkalommal rendeztek szombaton trófeaszemlét és díjkiosztót a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó Vadászati Múzeumban, a rendezvény az idén az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programjához is kapcsolódott.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, egyben a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke a rendezvény megnyitóján arról beszélt, hogy a Vadászati Kulturális Egyesület szervezésében tíz évvel ezelőtt indították el a Festetics Trófeaszemlét.

A helyszínként szolgáló Vadászati Múzeum az eltelt egy évtizedben folyamatosan fejlődött, egyebek mellett a jelenlegi vadászati világkiállítás trófeacsarnokát is a keszthelyi bemutatóhely szakmai segítségével alakították ki.

fotó: Varga György | MTI

Keszthelyen az idén két új diorámát alakítottak ki, de hamarosan ide kerül a vadászati világkiállítás hagyományos vadászati módokat bemutató pavilonja is, amelyet állandó kiállításként, önálló épületben mutatnak majd be.

Ugyancsak Keszthelyre szállítják majd a Szőke Gábor Miklós szobrászművész által agancsokból alkotott monumentális szarvasfejet.

A keszthelyi rendezvény keretében adták át a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és Lakatos Ferenc, a Vadászati Múzeum mecénása jóvoltából 2010-ben alapított Festetics Kulturális Örökség Díját, amit a Vadászati Kulturális Egyesület keretein belül tevékenykedő Diana Vadász Hölgyklub érdemelt ki.

Ugyancsak itt vehette át Hidvégi Béla Pantheon-díjas világvadász, a keszthelyi múzeum egyik alapítója a Conklin-díjat. Rex Baker, az Egyesült Államokbeli Conklin Alapítvány titkára az átadáskor azt mondta: ezt az elismerést évente egy ember kaphatja meg a világon azok közül, akik a legnehezebben levadászható nagyvadakat ejtik el.

fotó: Varga György | MTI

A Festetics Trófeaszemle keretében kiosztották egyebek között a Vadászati Kulturális Egyesület, valamint az Országos Magyar Vadászkamara zalai szervezetének díjait, továbbá felavatták a megye új vadászait.

fotó: Varga György | MTI

Vasárnap szirti sas, héják és ölyvek is láthatók voltak vasárnap a keszthelyi Festetics-kastélyhoz tartozó Vadászati Múzeumban, ahol solymászati napot tartottak.

fotó: Varga György | MTI

Lóki György, a Vadászati Kulturális Egyesület solymászrendjének elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a hasonló bemutatókon igyekeznek megismertetni az érdeklődőket a több mint négyezer éve ismert solymászat kultúrájával, hagyományaival és a hozzá kötődő gasztronómiával is. A vasárnapi időjárás nem tette lehetővé, hogy az eredetileg nyílt terepre tervezett vadászatot is bemutassák, de a látogatók több solymásszal és vadmadaraikkal is megismerkedhettek.

Lóki György azt is elmondta: a magyarság történetének részét képező, hungarikumnak is számító hagyományos vadászati mód hosszú távon fenntartható forma. Utalt arra, hogy Magyarországon ma is használatos az ökológiai védekezésben.

fotó: Varga György | MTI

Kifejtette, hogy a solymászat nemcsak sólymokat jelent, a keszthelyi bemutatón is felsorakoztak héják, ölyvek, sőt még egy szirti sas is. A solymászatra nevelt szárnyasok pedig régóta nem a természetben, fészkekből gyűjtött példányok, hanem tenyészetekből származó, de nem háziasított egyedek.

fotó: Varga György | MTI

Nézd ÉLŐben a keszthelyi Festetics-kastély parkját webkameránkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!