Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten 2019

Tihany, Apáti Kapu parkoló

2019. december 27-én szervezik meg a hagyományos évbúcsúztató geotúrát a Tihanyi-félszigeten, hogy téli szépségét is megcsodáljuk ennek a lenyűgöző tájnak.

Találkozó időpontja: 10.00 óra
Találkozó helye: Tihany, Apáti Kapu parkoló
Távolság: 2,5 km + 2,5 km
Túra ideje: 2 + 2 óra

Első helyszínünk az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódott az illatos levendulával. E lélekemelő pihenő után a félsziget nyugati gerincén húzódó Lóczy Lajos gejzírösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve.

A fölénk magasodó részben a vulkánosság, részben a hévforrások által épített sziklafalak mentén a Nyereg-hegy – már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai – vonalán térünk vissza az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom közelében levő parkolóba.

Innen néhány perces autózás után máris a félsziget szívében találjuk magunkat, ahol a Belső-tó megkerülését a Szélmarta szikláknál kezdjük meg, melyeknek bizarr küllemét a süvítő jégkorszaki szelek és a bennük száguldó homokszemcsék formálták. A vulkanikus Kis-erdő-terőről először a Belső tóra, majd a Külső-tóra nyílik lebilincselő kilátás.
A kilátópont alatt, egy robbanás-sorozat aláhajló sziklafalának tövében egészen magától értetődővé válik az itteni vulkánok működése, hiszen a látvány fantasztikus, és magáért beszél.

A Belső-tó túlsó partjára érve, az egykori “gejzírmezőt” érjük el, ahol néhány lépésre egymástól két különlegesen szép szikla alakzatot ejtünk útba.Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, majd a “Hármas-hegyi-kúpról” tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!
A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak falában és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei. Túránk a  Levendula Ház Látogatóközpontnál  ér véget.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Tihany, Apáti Kapu parkoló

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!