Itt nézd meg a Balatonnál a század leghosszabb holdfogyatkozását!

fotó © MTI/Komka Péter

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett.

A július 27-én bekövetkező holdfogyatkozás közel két órán keresztül tart majd, hazánkban az előrejelzések szerint részlegesen látszik majd a jelenség.

Érdemes lesz tehát a péntek éjszakánkat a szabad ég alatt tölteni. A Balaton-partján, tiszta idő esetén, még káprázatosabb lesz, ahogy a víz tükrén visszacsillan a vérhold, de számtalan kilátót is találunk a magyar tenger partján, ahonnan “ég és föld” között csodálhatjuk az égi jelenséget!


A balatoni kilátók listája itt érhető el!


A balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló, illetve a bakonybéli Pannon Csillagda különleges programokkal készült erre az alkalomra.


Online itt nézhető az égi jelenség!


Mi is az a vérhold?

A vérhold a holdfogyatkozás ókori elnevezése, amikor is a Hold elhalad a Föld árnyékában. Ekkor az egyetlen fényforrás, ami megvilágítja a Holdat, az a halvány szórt fény, amit a Föld atmoszférája szór az alacsony szögben érkező napsugarak Hold felszíne felé való eltérítésével. Ez ugyanaz az jelenség, ami a naplemente vöröses színét adja.

A vérholdakkal kapcsolatos világvége-elmélet két amerikai keresztény lelkész, John Hagee és Mark Blitz nevéhez fűződik. Szerintük a 2014 áprilisában elkezdődött egy olyan ciklus, amelyben négy egymást követő teljes holdfogyatkozás figyelhető meg. Ez pedig egyértelműen jelzi az idők végét, amiről a Bibliában két helyen – az Apostolok és a Jelenések könyvében – is olvashatunk.


A fogyatkozás fázisainak időpontja (közép-európai idő szerint):

– Részleges fázis kezdete: 20:24

– Teljesség kezdete: 21:30

– Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21

– Teljesség vége: 23:13

– Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22

– Félárnyékos fázis vége: 01:28

A teljesség 1 óra és 43 percen át tart, csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától.


HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!