Villányi és tokaji borokból készülnek fagyikülönlegességek a hévízi Rózsakertben

A bor és a fagylalt kényeztető élményét egyszerre élvezhetjük Hévízen, hiszen kétféle villányi és egy tokaji borból készült fagylaltot is kínál a Rózsakert fagyizó

Hódítanak az alkoholos fagyik, a Rózsakertben több, csak felnőtteknek ajánlott kreálmányt is kóstolhatunk, mint az Aperol Spritz fagylalt költeményt.

Erre a hétre a nyár két kedvencét, a fagylaltot és a bort kombinálta össze Pálfi Attila, a hévízi Rózsakert fagylaltozó cukrásza a közelgő nagyrendezvény, a Hévízi Borünnep tiszteletére.

A fehér-, a rozé-, és a vörösbor fagylalt olyan borokból készül, melyek “folyékony” állapotban is kóstolhatók a fesztivál idején a borházaknál.

Igazi ízkavalkádra számítsunk, hiszen az enyhén savanykás gombócokban, melyeknek egy harmada alkohol, visszaköszön a bor jellegzetes zamata.

Az igazi ínyencek akár egyszerre is végigkóstolhatják az egész borsort: érdemes a tölcsérbe először a vörösborosat, aztán a rozét, és legfelülre a fehérboros fagyit kérni.

A csak minőségi és természetes anyagokat tartalmazó fagylaltok színe a hozzájuk kevert alapanyagok miatt haloványabb, mint a poharakban szervírozott boroké, de zamatuk így is jellegzetes marad.

Sauska sárgamuskotályos fagylalt

A 2018-as rendkívül száraz és forró évben termett fürtöket az augusztusi szüret után bogyózták, majd pár órányi áztatás után hűtött tartályokban indult az erjedés. A rövid érlelés a decemberi palackozásig tartott. A tokaji bor színe halványsárga, illata feszes és kristálytiszta, vanília, mangó és levendula beütéssel, ízében a muskotály mellett frissen kettévágott zöldcitrom jön még, néha kis sárgabarack is. Ezeket a jegyeket hordozza a belőle készített fagylalt, így gyümölcsösen üdítő, kellemesen savanykás ízvilágra számítsunk.

Wylyan rozé fagylalt

Pinot noir, Syrah, Kadarka és Merlot szőlőt héjon áztatás nélkül préselték, hűtött tartályokban erjesztették, érlelték, majd a fajtákat a palackozás előtt házasították, s megszületett egy ropogós, elegáns, ízig-vérig villányi rozé. A korai cseresznye, a ribizli, a som üde gyümölcsössége köszön vissza a bor, illetve a vele készített fagylalt ízében.

Bock vörösboros fagylalt

A lilás árnyalatú, bíborvörös színű villányi bor savaiban bársonyosság, ízében gyümölcsösség, illatában pedig a cseresznye és a meggy jelenik meg. Erjesztést követően, néhány hónapos ászkolás után kerül palackba, s a hévízi Rózsakert fagyizó jóvoltából a tölcsérekbe a Hévízi Borünnepen. Bár a jeges finomság színe nem lesz olyan sötét, mint bor formájában a poharakban, de zamatában visszaköszön majd a meggyes-tejkaramellás vonal.

A boros, hideg fagylaltcsodákat 2019. augusztus 16-tól kóstolhatjuk Hévízen, a Rózsakert étterem és fagylaltozóban.

A Csodálatos Balaton környéki borokat ezeken a fesztiválokon kóstolhatod még!

Summary
Villányi és tokaji borokból készülnek fagyikülönlegességek a hévízi Rózsakertben
Article Name
Villányi és tokaji borokból készülnek fagyikülönlegességek a hévízi Rózsakertben
Description
Hévíz közkedvelt rendezvénye a Hévízi Borünnep, amely a Rózsakert étterem és fagyizó fagylaltmesterét egyedi és izgalmas fagylaltok készítésére inspirálta.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!