Márton-nap a Balatonnál: 17 település 20 gasztroprogramja

Márton napja a karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, így ezen a napon rendszeresek voltak a nagy lakomák, vásárok, bálok.

Márton napjához számtalan népszokás kapcsolódik: ezek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A hagyomány szerint ezen a napon nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta, ezzel is kedveztek a nagy dínomdánom előkészületeinek.

Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. De figyelem: aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.
A sült liba mellcsontjából az időjárásra is jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a püspökfalat szavunk.

Márton napján a mai napig sok helyen csapnak táncos mulatságot, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. A balatoni Márton-napi programok között válogattunk, s ajánljuk a finom borok és ételek kedvelőinek a rendezvényeket betűrend szerint sorolva a településeket.

Alsóörs

Libaságok, újbor és bál várja a vendégeket az alsóörsi Szent Márton-napi vigasságon.

Badacsony

Több mint 10 borvidéki borászat, több mint 30 kóstolható bor egy egyedülálló helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló az őszi Badacsonyban, ezt ajánlja a Laposa Birtok november 16-án.

Tökfaragó versennyel fűszerezett Márton-napi vigasságot is rendeznek Badacsonyban.

Balatonberény

Az Operett Voices Társulat művészei adnak jótékonysági koncertet Márton-nap alkalmából.

Balatonederics

Közös vacsorával, lámpás felvonulással emlékeznek Szent Mártonra Balatonedericsen.

Balatonfenyves

Ropogós libasülttel, roston készült libamájjal és a legígéretesebb újborokkal várják a vendégeket a balaonfenyvesi Hubertus Hof Landhotelben.

Balatonföldvár

A Szent Márton lámpások fénye világítja majd meg a felvonulást Balatonföldváron, ahol többek között kézműveskedés is várja a család tagjait.

Balatonfüred

Ha nevében nem is rejti a Márton-napot Balatonfüred nagy gasztrorendezvénye, az éttermek kínálatában biztos lelünk egy kis libaságot, no és az újbor sem hiányozhat a kínálatból.

Balatonszentgyörgy

Az évszakhoz és a libára hangolva készítik a Csillagvár Múzeumban a kemencés ételeket, melyekhez zamatos borokat kínálnak Balatonszentgyörgyön.

Balatonudvari

A háziasszonyok jóvoltából ludaskása, a gazdák felajánlásaiból újbor is asztalra kerül Balatonudvariban.

Gyenesdiás

A Márton-napi műsoron, a lámpás felvonuláson kívül az újbor és a libasült sem hiányozhat a gyenesdiási rendezvény kínálatából.

Hévíz

Nem csak gasztronómiai élvezetekben lehet részünk a hévízi Márton-napi családi fesztiválon, hiszen izgalmas programok várják a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Keszthely

Libaterelés és Márton-napi töklámpás készítés is szerepel a  Georgikon Majormúzeum szezonzáró, hagyományőrző programján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan lámpás menettel, köszöntőkkel, műsorokkal, ünnepi szentmisével, szeretetvendégséggel emlékeznek meg Szent Mártonra.

A hegy leve kapja a főszerepet Keszthelyen a Magyar Borok Mustráján.

Siófok

A tavaly debütált Márton-napi fesztivál az idei évben sem maradhat ki a rendezvények sorából: családi programokkal és libás finomságokkal emlékezik Siófok Szent Mártonra.

Tihany

Igaz, hogy nem liba, és az is, hogy nem közvetlenül a Márton-naphoz kötődik, de a Garda Fesztiválnak mindenképp a gasztorünnepek között a helye.

Vonyarcvashegy

Libaságok helyett malacságok kapják a főszerepet Vonyarcvashegyen, de az újbor nem hiányozhat a 12. alkalommal megrendezésre kerülő gasztro-rendezvényről.

Zalakaros

Libalakomát, borkóstolót és pálinka főző bemutatót, a kultúrára szomjazóknak koncerteket, a gyerkőcöknek izgalmas programokat kínál a Szőlőhegyi Piknik.

Zamárdi

Szent Márton napján az egész család számára nyújt a népszokások jegyében kivételes délutánt a zamárdi rendezvény.

 

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!