Balatonfuredi-Vitorlazeum-Vitrolas-Muzeum-Tihany-CsodalatosBalaton-HAJOZASHU

TOP 8 múzeum a Balatonnál

Ezekből válogattunk, s a fő szempontunk az volt, hogy a gyermekek számára is kellemes időtöltés legyen a múzeumlátogatás.

A TOP 8-túrát a múzeumok városából, Keszthelyről indítjuk, s az északi, majd déli part után oda is érünk vissza.

1

Balatoni Múzeum, Keszthely

keszthely-balatoni-muzeum-kiallitas-latvanytar, visualguide-csodalatosbalaton.hu

fotó © west-balaton

A keszthelyi Balatoni múzeum tényleg a Balaton múzeuma. Egyik állandó kiállítása, az Aranyhíd, tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét. De nemcsak a megszokott módon, vitrinekben elhelyezett tárgyak segítségével, hanem interaktív módon. Hol számítógépek segítségével mélyíthetjük a tudásunkat a Balatonról, hol egy forgatható kormánykerékkel és kivetítővel élményszerűvé tett fedélzeten érezhetjük a Balaton közelségét.

Van akvárium is, így a Balatonban élő 42 halfajból megismerhetjük többek közt a kárászt, balint, csukát, bodorkát, szivárványos öklét, valamint a különböző keszegféléket és a snecik (küsz) csapatát. Az akvárium különlegessége, hogy nemcsak a víz alatti hanem – egy talajszelvény segítségével – a föld alatti világba is bepillantást enged.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

2

Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás

fotó © gyenesdias.hu

Interaktív látványelemek, fotóillusztrációk, akusztikus és vizuális effektek, élethű diorámák segítségével ismerhetjük meg a Keszthelyi-hegység élővilágát, domborzatát, és képet kapunk a térség erdő- és legelőgazdálkodásáról, szőlő és gyümölcstermesztéséről is. A bemutatótér központi része egy jellemző élőhelyeket bemutató dioráma, amely egy képzeletbeli D-É irányú metszet a Balaton parti nádas zónáján, a Keszthelyi-hegység dolomit tömbjének jellemző sziklagyepein, karsztbokorerdein, molyhos tölgyesein, a Szántói- és Zsidi-medence kaszáló- és láprétjein keresztül az északi bazaltvidékig.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

3

Ökoturisztikai Látogatóközpont, Badacsonylábdihegy

fotó © olk.badacsonylabdihegy.hu

Ha még többet szeretnél megtudni a Balaton és Badacsony geológiájáról, természeti értékeiről, növény- és állatvilágáról, akkor az Ökoturisztikai látogatóközpont kiváló lehetőséget nyújt erre, hiszen hagyományos és audiovizuális eszközökkel mutatja be e két terület sajátosságait.

A látogatóközpont vezetett gyalogtúrákat is szervez a Badacsonyra, csoportoknak akár egyedi tematikájú túrákat is összeállítanak.

Itt található a Balaton első vízitúra tanösvénye (Nádi szél Vízitúra Tanösvény) is, mely a tó élővilágát mutatja be hat megállóponton, QR kódok segítségével.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

 

4

Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany

fotó © Levendula Fesztival

Az egykor sistergő vulkánok félelmetes világát, a később megszelídült táj harmóniáját, a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját a levendula-termesztést, azaz a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét ismerhetjük meg a Levendula Ház látogatóközpont interaktív kiállításán, amely minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

A Levendula Ház Látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja, mely egyben a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja és a Tihanyi-félsziget Vulkáni Képződményei Európa Diplomás terület látogatóközpontjának szerepét is betölti.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

5

Vitorlázeum, Vitorlásmúzeum, Balatonfüred

fotó © Vitorlázeum

Ha Balaton, akkor vitorlázás! A balatonfüredi Vitorlásmúzeum szimulátorán kipróbálhatjuk, hogy milyen a viharos Balatonon vitorlázni, de gyakorolni lehet a kötélcsomózást és a teraszon kikötött árbocon való vitorlafelvonást is.

A múzeum a modern számítástechnikai eszközöket felhasználva kép- és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton-térkép, a vitorlázás történetét és technikai fejlődését bemutató filmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés segítségével mutatja be a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

6

József Attila Emlékmúzeum, Balatonszárszó

fotó © Balatonszarszo

Ha első olvasatra nem is tűnik nagyon gyermekbarát-időtöltésnek a balatonszárszói József Attila emlékmúzeum, mégis az. Egy kiváló családi program, ahol a kiállított tárgyak segítségével tudják a szülők megismertetni a gyermekeket hazánk egyik legnagyobb költőjével.

Hiszen a múzeumnak helyet adó házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő, és 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza.

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

7

Csillagvár, Balatonszentgyörgy

fotó © Tüskés Balázs

Kisgyermekes családok kihagyhatatlan célpontja a Csillagvár. A messziről komor erődítménynek látszó épület, melyet 1957-ben műemlékké nyilvánítottak, egész napos programot nyújt az egész családnak.

A csillag alaprajzú épületben helyezkedik el Európa legnagyobb plüssmaci kiállítása és egy középkori életpanoptikum is.

A Csillagvárban kipróbálhatjuk az íjászatot, a dobócsillagozást, de lovagolhatunk is. Van állatsimogató, sólymász-bemutató, a parkban sajátos játszótér autógumi-hintákkal, fatornyokkal, nyaktilóval és más, a középkorra utaló érdekességekkel.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

8

Helikon-kastélymúzeum, Keszthely

fotó © Csodálatos Balaton

Utoljára, de nem utolsó sorban említjük a Helikon-kastélymúzeumot. Pontosabban múzeumokat, hiszen rögtön öt darab is van a Festetics-kastélyban és annak parkjában.

A kastélyban tizennyolc termen keresztül ismerhetjük meg a 18–19. századi főúri életformát, valamint Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárát is megcsodálhatjuk.

A kastély mesés kertjében van a Vadászati kiállítás, a Hintókiállítás, a Történelmi Modelvasút kiállítás, no és a Pálmaház.

Ha már a kastélynál járunk, mindenképp látogassunk el a néhány lépésnyire található Amazon Ház Látogatóközpontba, amely az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja elénk.

HOTELEK.HU – BALATONI SZÁLLÁS & WELLNESS AJÁNLATOKÉRT KATTINTS

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!